Rules of the game in Serbian – Правилник

Преамбула

Ти си један од преживелих Господар-Волшебника са Ерет aрхипелага. Територије где су стотине острваца повезана у целину великом мрежом мостова. Мостова, који су некада потврђивали величанственост и просперитет читавог aрхипелага, као и омогућавали цветање трговине између њима повезаних острва. Богатства архипелага, која су се кретала само путем ових мостова, пружала су сваком становнику живот комфора и безбрижности. Али данас, пренасељеност, исцрпљивање природних ресурса, као и слепа похлепа Господар-Волшебника, створили су дисбаланс катаклизмичних размера у Ерет архипелагу. Не прође ни један читав дан без пуцања тла и предаји бар још једног од најизложенијих острва, морима. Господар-Волшебници се сада боре за успостављање контроле над горостасним и тиме најзаштићенијим, острвима архипелага. Да би преживео у овим, сада врло негостољубивим пределима – мораш да се бориш против других Господар-Волшебника, прелазећи мостове да би покорио њихове земље.

Поставка

Сваки играч добија ”Бастион/Тврђава” карту. Постави 2 ”Мост” карте у подручје игре.

Пре него што започнеш нову игру Сукоба шпилова, одабери формат и начин игре који желиш да играш.

Прво одабери режим игре: Самостални режим ако желиш да играш самостално, или режим дуела ако играју два играча. Додатни режими игре (Кооперативни, 2-на-2, Свако-за-себе, Наслеђени) биће доступни убрзо.

Затим одабери формат: Преконструисани, Нацртни или Конструисани.
Напомена: ако играш у самосталном режиму, не можеш да изабереш Конструисани формат.

ПРЕКОНСТРУИСАНИ:
Овај формат препоручујемо за ваше прве игре. Сваки играч бира једну од четири унапред изграђених шпилова. Ако играте у самосталном режиму, карте три преостала шпила чине шпил ВИ-а. Потребна вам је само једна копија Почетног сета за Преконструисани формат. Испод су листе за 4 Преконструисана шпила:

  • DECK 1 : ANNIHILATION, BARON, BOOM!, BRUTE, CARAPACE, PARTISAN, REVENANT, TROLL
  • DECK 2 : ABOMINATION, ALPHA, COMBUSTION, LIEUTENANT, MICROCTOPUS, OGRE, SCRIBE, SHAMAN
  • DECK 3 : BRIGAND, DISCIPLE, GNOME, GRRR, MARTYR, METEORITE, PARASITE, VORTEX
  • DECK 4 : ABERRATION, ASSASSIN, CARNIVORE, CYCLONE, MACHINE, MUTANT, REPTILE, ZOMBIE

НАЦРТНИ:
Нацртни формат препоручујемо након што испробате сваки од преконструисаних шпилова. У овом формату, играчи бирају карте из заједничког шпила да би направили руку од 8 јединствених карата. Умешајте све карте у извлачење. Затим, откријте четири карте са врха тог шпила. Играч А први бира карту од 4 тако доступне. Затим играч Б бира 2 од 3 преостале карте. Играч А затим узима преосталу карту. Поновите ову операцију, али овога пута играч Б први бира карту. Понављајте док сваки играч нема 8 карата. Потребна вам је само једна копија почетног сета за Нацртни формат.

КОНСТРУИСАНИ:
Конструисани формат је намењен стручњацима који савршено владају механизмима игре и синергијама специјалних особина. Пре почетка игре, играчи граде своје шпилове одабиром 10 карата од свих доступних карата. Играч А прво открива 10 карата са свог шпила, лицем нагоре, а играч Б бира једну коју ће уклонити из шпила за време игре. Играч Б затим открива 10 карата са свог шпила, а играч А бира једну коју ће уклонити из шпила за време игре. Играч А затим бира другу карту између 9 преосталих карата у шпилу играча Б да би је уклонио током игре. На крају, играч Б бира другу карту између 9 преосталих карата у шпилу играча А, да би је уклонио током игре. Након избацивања две карте из оба шпила, сваки играч поседује шпил од по 8 карата. Сваком играчу је потребна копија Почетног сета за конструисани формат.

Сваки играч меша своје карте, успостављајући своју руку карата. Након тога, сваки играч поставља ”Бастион” карту као прву на левој страни њихове руке карата. Баците новчић да бисте одредили првог играча. Он почиње игру у свом првом кругу са само 6 мане.

Игра

Играчи играју свој круг један за другим. Круг се састоји од три фазе:

Фаза 1 – Регенерација мане:

Играч добија онолико Мане, колико има карата у руци (укључујући ”Бастион/Тврђава” карту). Мана се користи за плаћање цене карата. Играч може да је користи током фазе 2.

Фаза 2 – Призивање:

Играч може да троши Ману добијену током фазе 1, за играње карата из руке. Играч може да игра само првих 4 карата са леве надесно из своје руке (не рачунајући ”Бастион/Тврђава” карту).

Цена у Мани, карте, је назначена у горњем левом углу. Мана која се не потроши током круга, је изгубљена. Играч не може да потроши више Мане него што је добио током претходне фазе (1).

Подручје игре се састоји од две траке. Када игра карту, играч бира у којој траци ће је поставити.

Играчи могу да призивају створења из искључиво свог царства: играч А поставља своју карту са леве стране ”Мост” карата a играч Б поставља своје карте са десне стране ”Мост” карата. Не постоји ограничење за број карата у једној траци. Призвано створење се поставља из играчеве руке у подручје игре, лицем нагоре, у траку по његовом избору, иза осталих створења која су већ у игри. Карта остаје у игри докле год није уништена.

Фаза 3 – Напад:

Створење има поене Здравља и вредност Напада.

Створење не може да напада истог круга када уђе у игру. Свако створење које играч има, врши Напад према вредности коју има, супротстављеном створењу. Створења се аутоматски активирају у предефинисаном редоследу: прво горња трака, од створења најудаљенијег од створења које је најближе ”Мосту”; онда доња трака, на исти начин (у редоследу почевши од створења најудаљенијег од створења које је најближе ”Мосту”).

Када створење претрпи штету (Напад) у вредности од најмање броја поена Здравља које има, створење је уништено. Створење трпи целокупну штету (Напад) која би му била нанета, и карта се враћа играчу власнику те карте у руку, као прва карта са десне стране руке карата.

Онда померите сва створења у траци ближе ”Мосту” тако да се празнина попуни. Створења регенеришу своје поене Здравља на крају круга.

Током напада, створење чини напад најближем створењу противничког играча у истој траци. Ако ниједно противничко створење не може бити нападнуто, створење врши напад директно на противнички ”Бастион/Тврђаву”.

Када ”Бастион/Тврђава” претрпи штету (Напад), померите је толико места надесно у руци карата.

Када ”Бастион” стигне на прво место са десне стране у руци карата, уништен је: ротирајте је на ”Тврђава” страну и вратите на прво место са леве стране, у руци. Сваки вишак штете (напада) се не преноси на ”Тврђаву”. Када ”Тврђава” играча стигне до последњег места са десне стране у руци, тај играч губи игру.

Крај игре

Игра се завршава чим ”Тврђава” карта постане прва карта са десне стране, играчеве руке карата. Играчев противник тада побеђује игру.

Листа референци

Створења се стављају у игру и остају ту, докле год не буду уништена.

Карта ”Инкантација” може бити играна током нечијег круга, у фази призивања или током фазе напада. ”Инкантација” може да циља било које створење. Ефекат ”Инкантације” се примењује одмах након што је карта одиграна. Онда карту ”Инкантација” поставите на прво место са десне стране играчеве (играча власника) руке.

Листа специјалних особина

Ове иконице представљају специјалне особине неких створења. Ове специјалне особине би требало узимати у обзир само када је створење у игри.

Распршивање : Чини штету (Напад) одабраном створењу и створењу на истом месту у суседној траци.

Перфорација : Чини штету (Напад) одабраном створењу и створењу иза тог, у истој траци (али не ”Бастиону/Тврђави”).

Бес : Може да нападне супротстављена створења у истом кругу у ком уђе у игру.

Заштита : Смањује на 0 сву штету (Напад) од првог напада усмереног на (циљајући) ово створење сваког круга.

Неуништивост : Не трпи ефекте или штету (Напад) од ”Инкантација” карата.

Махнитост : Када год ово створење нападне и уништи супротстављено створење, напада поново.

Спринт : Када год ово створење нападне, померите га до противничког створења најближег ”Мосту”. За овај напад, чини +Х штете (Напада), где је Х једнако броју створења преко којих је ово створење прешло.

Аура : Суседна створења добијају предности од ове специјалне особине.

Самостални режим – Брза игра

Самостални режим ти омогућава да играш Сукоб шпилова сам, путем брзе или прилагођене игре. Примени сва правила основне игре. Ако су правила основне игре и правила самосталног режима у супротности, увек примени правила самосталног режима. “ВИ” се односи на вештачку интелигенцију са којом ћеш се суочити у овом режиму.

Поставка:

Добићеш картицу „Бастион/Тврђава“. Постави 2 „Мост“ карте у простор за игру.

Умешај 32 карте у шпил за извлачење.

Затим откриј прве 4 карте са овог шпила. Изабери 1 карту међу 4 доступне. ВИ добија преостале 3 карте. Понављај поступак док не добијеш 8 карата, а ВИ 24 карте.

Промешај својих 8 карата и стави своју „Бастион“ карту на крајње лево место у руци.

Промешај 24 карте ВИ шпила, и постави га лицем надоле. Постави карту “Бастион” на само дно овог шпила. Ти започињеш игру. За први круг добијаш само 6 Мане.

Игра:

Твој круг се игра исто као у правилима основне игре. Када се твој круг заврши, ВИ игра свој:

Фаза 1: Регенерација мане

ВИ добија једну фиксну и једну варирајућу количину Мане. За брзу игру, фиксни износ је 6 а променљиви износ је +1 Мане за свако створење које имаш у игри.

Фаза 2: Призивање

Откриваш прву карту ВИ шпила и постављаш је у ВИ подручје, у горњу траку, иза бића која су већ у игри.

Ако је укупна вредност сазваних карата у овом кругу мања од ВИ мане, откриваш следећу карту ВИ шпила. Затим је постављаш у ВИ подручје, у доњу траку, иза бића која су већ у игри.

Наставиш да призиваш карте, наизменично између горње и доње траке, све док Мана вредност карата које ВИ игра, не буде једнака или тек премашује њихову расположиву Ману.

Ако ВИ открије Инкантација карту, картом систематски циља створење најближе „Мосту“ у траци (у којој је најближе). Ако нема циља, картица Инкантације нема ефекта и одбацује се. ВИ не троши Ману на карту Инкантације која нема мету. ВИ одбачене карте се налазе поред шпила за вучу, и састоје се од уништених створења и искоришћених Инкантација.

Фаза 3: Напад

Када је ВИ створење уништено или када се игра Инкантација, одбаците ту карту. Када ВИ претрпи Напад једног од противничких створења, ставите онолико карата са врха њиховог шпила, колико је нанета штета (Напад), и ставите ове карте лицем нагоре у одбачене карте.

Када је ВИ шпил празан и када се види његова „Бастион“ карта, заротирајте је на њену „Тврђава“ страну. Затим формирајте од одбачених ВИ карата нов шпил и поставите га поврх ВИ „Тврђава“ картице – тиме формирајући нов шпил за ВИ.

Крај игре и услови победе:

Игра се завршава када се једна од ове две ситуације деси. Ако твоја ”Тврђава” карта дође на прво место са десне стране твој руке карата, ВИ у том тренутку добија игру. Ти губиш.

Ако је ВИ шпил празан и његова ”Тврђава” карта је видљива, ВИ игра још један круг. Ако преживиш тај круг, ти си победио.

Самостални режим – Прилагођена игра

Фино подеси ниво тежине ВИ-ја и покушај да достигнеш ниво 5! Пре играња прилагођених игара, препоручујемо ти да вежбаш са неколико брзих игара како би научио и открио правила и посебности самосталног режима Сукоба шпилова.

1 / Након избора игре, изабери ниво тежине

Лак: 1 поен тежине

Средњи: 2 поена тежине

Тежак: 3 поена тежине

Херојски: 4 поена тежине

Митски: 5 поена тежине

2 / Потом, прилагоди ВИ у складу са изабраним нивоом тежине

Одреди варирајућу количину Мане током ВИ фазе регенерације мане:

+1 Мане за свако створење које имаш у игри (+0 поена тежине)

+2 Мане за свако створење које имаш у игри (+2 поена тежине)

Одреди фиксан број Мане током ВИ фазе Регенерације Мане:

6 (+0 поена тежине)

7 (+1 поена тежине)

8 (+2 поена тежине)

9 (+3 поена тежине)

10 (+4 поена тежине)

Одреди ко је први играч:

Играч (+0 поена тежине)

ВИ (+1 поена тежине)

Одреди издржљивост ВИ-ја:

Без ”Бастиона”, ВИ почиње игру са ”Тврђавом” (-1 поен тежине)

Са ”Бастионом” (+0 поена тежине)

Одреди издржљивост ВИ-ја:

Твоји напади на ВИ шпил чине штете (Напада) онолико колико је вредност (Напада) твојих створења (+0 поена тежине)

Твоји Напади на ВИ шпил су смањени за 1 штете (Напада), до крајњих 1 штете (Напада). Што значи да штета по (напад на) ВИ шпил, по искључиво овом правилу, не може бити мања од 1 (+2 поена тежине)

Одреди специјалну особину коју ће имати сва ВИ створења:

Ништа (+0 поена тежине)

Распршивање (+1 поена тежине)

Перфорација (+1 поена тежине)

Бес (+1 поена тежине)

Заштита (+1 поена тежине)

Махнитост (+1 поена тежине)

3 / Сада играј!

Имаш сугестије везане за правила или генералне сугестије? Контактирај нас на info@grammesedition.fr

FAQ – General

Могу ли да играм Сукоб шпилова са само једним почетним сетом? За репродукцију самосталног режима или двобоја (Нацртни формат) потребна ти је само једна копија Почетног сета. Да би се играо режим двобоја (Конструисани формат), сваки играч мора имати по један Почетнички сет.

Ако је створење које је било ближе мосту уништено, морам ли преместити преостала створења ближе мосту или би требало да остану ту где јесу, до краја круга? Када је створење уништено (и тиме послато на крајње десно место у руци играча власника), сва друга створења морају се одмах преместити према мосту како би се попунио простор.

Да ли је могуће призвати ниједно створење током нечије фазе Призивања? Да, могуће је не призвати ништа, било због таквог избора или недостатка Мане.

Могу ли играти све карте у руци (са изузетком ”Бастион/Тврђава” карте)? Не, мораш задржати бар једну. Ако је једина карта која остаје у твојој руци, ”Бастион/Тврђава” карта, она постаје крајња десна карта у твојој руци и због тога губиш игру.

С обзиром да могу да играм само 4 крајње леве карте у руци (не рачунајући ”Бастион/Тврђава” карту), да ли су то исте 4 карте за целу фазу Призивања или ми играње карте одмах даје приступ следећој карти? Током његове фазе Призивања, када играч ставља карту у игру из његове руке, његова 5. крајња лева карта одмах постаје његова 4. крајња лева карта. Он може играти ову карту током ове фазе Призивања или будуће фазе Призивања.

Да ли се карте које улазе у игру могу постављати између карата које су већ у игри у истој траци? Не, када карта уђе у игру у траци, она мора бити постављена иза карте најудаљеније од моста.

Ако Напад нанесе штету која прелази поене Здравља створења, да ли се наноси вишак штете (Напада) следећем створењу на истој траци или ”Бастиону/Тврђави”? Не, вишак штете (Напада) је изгубљен. Стога је могуће напасти Нападом велике вредности створење које има само неколико поена Здравља.

Када играм карте лево од свог ”Бастиона/Тврђаве”, оне се аутоматски померају улево. Затим, када се уништена створења врате у руку, она се врате удесно. Дакле, овај систем делује као исцељење? Апсолутно!

Што више створења имам у игри, имам мање Здрављa и Мане? Тачно, овај систем омогућава непрекидно прилагођавање односа снага између играча.

Ако Напад нанесе штету ”Бастиону”, која прелази преостале поене Здравља, да ли се вишак штете наноси Тврђави? Не, прекомерна штета нанета ”Бастиону” се не преноси на ”Тврђаву”

Када се може играти карта Инкантације? Инкантације се могу играти у било које време током фазе Призивања и Напада. Циљано створење обично мора бити одређено када се игра Инкантација. Карта Инкантације се мора открити када се игра, и враћа се на крајње десно место руке њеног власника чим се њен ефекат реши.

Да ли се карта Инкантације може играти више пута у једном кругу? Ако имате 5 или мање карата у руци (укључујући ”Бастион/Тврђава”), могуће је играти карте Инкантације више пута током круга (док има доступне Мане).

Да ли се Инкантације придржавају истог правила као и створења, која оштећују само у кругу након круга у ком се одиграју? Не, ефекти Инкантација важе одмах.

Да ли је примена специјалних особина обавезна? Да, специјалне особине се аутоматски и систематски примењују. Ако могу да се примене, морају.

Када се истовремено униште неколико створења Распршивањем или Перфорацијом, којим редоследом се враћају у руку свог власника? Власник тих карата одлучује којим ће се редоследом враћати на крајње десно место његове руке.

FAQ – Special abilities

Ако створење са специјалном особином Перфорација или Распршивање, нападне створење са специјалном особином Заштита, да ли ће се Перфорација или Распршивање активирати? Да, хоће. Апсорбује се само штета нанета директно створењу са специјалном особином Заштита.

Створење трпи напад противничког створења са специјалном особином Перфорација. Ако иза нападнутог створења нема створења, да ли Перфорација наноси штету (Напад) ”Бастиону/Тврђави”? Не, специјална особина Перфорације наноси штету (Напад) само створењима (никада ”Бастиону/Тврђави”).

Ако створење има специјалне особине Распршивање и Перфорација, да ли се Перфорација активира и на бићу иза оног које је претрпело Распршивање? Не, Перфорација наноси штету само створењу иза створења које је нападнуто, у истој траци.

Ако у траци нема створења и моје створење нападне ”Бастион/Тврђаву”, да ли се активира Распршивање или Перфорација? Не, специјалне особине Распршивање и Перфорација се активирају само на створењима, а никада на ”Бастиону/Тврђави”.

Да ли специјална особина Бес дозвољава створењу да нападне ”Бастион/Тврђаву” у кругу у ком уђе у игру? Не, специјална особина Бес омогућава створењима да нападну противничка створења (никада ”Бастион/Тврђаву”) у кругу у ком уђу у игру.

Може ли створење са специјалном особином Неуништив бити циљано Инкантацијом? Да. Чак и ако неће претрпети никакву штету (Напад) или ефекат, створење са специјалном особином Неуништив и даље може бити мета карте Инкантације.

Ако створење са специјалном особином Спринт није најближе створење мосту, да ли изводи два напада у кругу: један обичан, а затим други када опет дође на ред у својој траци? Не, створење са специјалном особином Спринт напада само једном у кругу.

Када нестаjе бонус за напад додељен од стране специјалне особине Спринт? Бонус за Напад који додељује специјална особина Спринт остаје активан до краја фазе Напада.

Када створење са специјалном особином Махнитост уништи створење у својој траци, а нема других супротстављених створења, напада ли ”Бастион/Тврђаву”? Да, када створење са посебном способношћу Махнитост уништи последње супротстављено створење у траци, може поново напасти и тада ће циљати ”Бастион/Тврђаву” (осим ако створење није ушло у овом кругу и ако му притом беше дозвољено да напада захваљујући специјалној особини Бес).

Може ли створење са специјалном особином Махнитост поново да нападне, када уништи ”Бастион”? Не, специјална особина Махнитост се активира само када је неко створење уништено. ”Бастион” није створење.

До када суседно створење користи специјалну особину коју му даје особина Аура? Суседно створење има користи све док је створење са особином Аура у игри. Чим се то створење помери, или напусти игру (врати се у руку свог власника), суседно створење губи ефекат који му даје особина Аура.

Да ли створење са специјалном особином Аура, има икакве користи од те специјалне особине? Не, то само створење не добија ту специјалну особину. Добијају је, потенцијално, до два суседна створења.

Translation : Darko Antić