Rules of the game in greek – Βιβλίο Κανόνων

Εισαγωγή

Είσαι ένας επιζών Άρχοντας-Μάγος από το Αρχιπέλαγος Ερέτ. Μια επικράτεια που εκατοντάδες νησιά είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με τεράστιες γέφυρες. Οι γέφυρες κάποτε αναδείκνυαν το μεγαλείο και την ευημερία του Αρχιπελάγους και επέτρεπαν το ακμάζων εμπόριο ανάμεσα στα νησιά του. Ο πλούτος του Αρχιπελάγους, που μεταφέρονταν μονάχα μέσω των γεφυρών, προσέφερε σε κάθε κάτοικο μια άνετη και ανέμελη ζωή. Σήμερα όμως ο υπερπληθυσμός, η εξάντληση των φυσικών πόρων και η τυφλή απληστία των Αρχόντων-Μάγων δημιούργησαν μια κατακλυσμιαία ανισσοροπία στο Αρχιπέλαγος Ερέτ. Δεν περνάει ούτε μια μέρα χωρίς να σχίζεται η γη και οι θάλασσες να καταπίνουν τα πιο μικρά νησιά. Οι Άρχοντες-Μάγοι πλέον πολεμούν για τον έλεγχο των ανώτερων και ασφαλέστερων νησιών του Αρχιπελάγους. Για να επιβιώσεις σε αυτά τα εχθρικά νησιά πρέπει να διασχίσεις τις γέφυρες και να πολεμήσεις άλλους Άρχοντες-Μάγους για να κυριεύσεις τα εδάφη τους.

Στήσιμο

Κάθε παίχτης παίρνει μια κάρτα “Έπαλξη/Φρούριο”. Τοποθετήστε τις 2 κάρτες “Γέφυρα” στον χώρο παιχνιδιού.

Πριν ξεκινήσετε να παίζετε το Clash of Decks, επιλέξτε το είδος παιχνδιού που θέλετε να παίξετε.

Αρχικά επιλέξτε το είδος παιχνιδιού: Solo αν θέλτε να παίξετε μόνοι σας ή Μονομαχία αν θέλτε να παίξετε με δύο παίχτες. Επιπλέον είδη παιχνιδιού (Συνεργατικό, Δύο εναντίον Δύο, Free-for-all, Legacy…) θα γίνουν σύντομα διαθέσιμα.

Έπειτα επιλέξετε κατηγορία: Με προκατασκευασμένες τράπουλες, Draft, Constructed. Σημειώστε ότι αν παίξετε Solo δε μπορείτε να επιλέξετε την κατηγορία Constructed.

ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΤΡΑΠΟΥΛΕΣ
Σας συνιστούμε αυτήν την κατηγορία παιχνιδιού για τις πρώτες σας παρτίδες. Κάθε παίχτης επιλέγει μία από τις τέσσερις προκατασκευασμένες τράπουλες. Αν παίζετε Solo, οι κάρτες από τις τρεις εναπομείναντες τράπουλες αποτελούν την τράπουλα της ΤΝ. Χρειάζεστε μόνο ένα αντίτυπο του Αρχικού Σετ για το παιχνίδι με προκατασκευασμένες τράπουλες. Ακολουθεί η λίστα με τις 4 προκατασκευασμένες τράπουλες:

  • DECK 1 : ANNIHILATION, BARON, BOOM!, BRUTE, CARAPACE, PARTISAN, REVENANT, TROLL
  • DECK 2 : ABOMINATION, ALPHA, COMBUSTION, LIEUTENANT, MICROCTOPUS, OGRE, SCRIBE, SHAMAN
  • DECK 3 : BRIGAND, DISCIPLE, GNOME, GRRR, MARTYR, METEORITE, PARASITE, VORTEX
  • DECK 4 : ABERRATION, ASSASSIN, CARNIVORE, CYCLONE, MACHINE, MUTANT, REPTILE, ZOMBIE

DRAFT
Σας συνιστούμε να παίξετε Draft όταν έχετε δοκιμάσει κάθε μια από τις προκατασκευασμένες τράπουλες. Σε αυτήν την κατηγορία παιχνιδιού οι παίχτες επιλέγουν κάρτες από μια κοινή τράπουλα και δημιουργούν το χέρι τους με 8 διαφορετικές κάρτες. Ανακατέψτε όλες τις κάρτες σε μια τράπουλα. Έπειτα ανοίξτε τις επάνω τέσσερις κάρτες της τράπουλας αυτής. Ο Παίχτης Α επιλέγει μια κάρτα από τις διαθέσιμες 4. Ο Παίχτης Β έπειτα επιλέγει 2 από τις 3 εναπομείναντες κάρτες. Τέλος ο Παίχτης Α παίρνει την κάρτα που έμεινε.Επαναλάβετε τη διαδικασία αλλά αυτή τη φορά ο Παίχτης Β επιλέγει πρώτος κάρτα. Επαναλάβετε έως ότου κάθε παίχτης έχει 8 κάρτες. Για να παίξετε Draft χρειάζεστε μόνο ένα αντίτυπο του Αρχικού Σετ.

CONSTRUCTED
Η κατηγορία παιχνιδιού Constructed απευθύνεται σε έμπειρους παίχτες που έχουν εμβαθύνει στους μηχανισμούς και στο πως αλληλεπιδρούν οι ειδικές ικανότητες. Πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι, οι παίχτες δημιουργούν την προσωπική τους τράπουλα επιλέγοντας 10 από τις διαθέσιμες κάρτες. Ο Παίχτης Α αποκαλύπτει τις 10 κάρτες της τράπουλάς του και ο Παίχτης Β επιλέγει να αφαιρέσει μία. Ο Παίχτης Β στη συνέχει αποκαλύπτει τις 10 κάρτες της τράπουλάς του και ο Παίχτης Α επιλέγει να αφαιρέσει μία. Έπειτα ο Παίχτης Α επιλέγει να αφαιρέσει μια δεύτερη κάρτα από τις εναπομείνατες 9 του Παίχτη Β. Τέλος ο Παίχτης Β επιλέγει να αφαιρέσει μια δεύτερη κάρτα από τις εναπομείνατες 9 του Παίχτη Α. Όταν αφαιρεθούν οι δυο κάρτες από κάθε τράπουλα, κάθε παίχτης θα έχει μια τράπουλα 8 καρτών. Κάθε παίχτης χρειάζεται το δικό του αντίτυπο του Αρχικού Σετ για να μπορέσει να παίξει Constructed.

Κάθε παίχτης ανακατεύει τις κάρτες του, συγκροτώντας το χέρι του. Έπειτα τοποθετεί την κάρτα “Έπαλξη” στην αριστερότερη θέση στο χέρι του. Ρίξτε ένα νόμισμα για να αποφασίσετε ποιος θα παίξει πρώτος. Για τον πρώτο γύρο, ο πρώτος παίχτης ξεκινά μόνο με 6 Μάνα.

Τρόπος Παιχνιδιού

Οι παίχτες παίζουν τους γύρους τους εναλλάξ. Ένα γύρος αποτελείται από 3 φάσεις:

Φάση 1 – Αναγέννηση Μάνα

Ο παίχτης κερδίζει τόσο Μάνα όσες είναι οι κάρτες στο χέρι του (συμπεριλαμβανομένης της κάρτας “Έπαλξη/Φρούριο”). Το Μάνα χρησιμοποιείται ως πληρωμή για το κόστος των καρτών. Ο παίχτης μπορεί να το χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια των φάσεων 2 και 3 για να παίξει Πλάσματα και Ξόρκια.

Φάση 2 – Επίκληση

Ο παίχτης μπορεί να ξοδέψει το Μάνα που κέρδισε στη φάση 1 για να παίξει κάρτες από το χέρι του. Ο παίχτης μπορεί να παίξει μονάχα τις 4 αριστερότερες κάρτες στο χέρι του (αγνοώντας την κάρτα “Έπαλξη/Φρούριο”).

Το κόστος σε Μάνα μιας κάρτας φαίνεται στην επάνω αριστερά γωνία της. Αν περισσέψει Μάνα κατά τη διάρκεια του γύρου, αυτό χάνεται. Ένας παίχτης δε μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερο Μάνα από αυτό που κέρδισε στην προηγούμενη φάση 1.

Ο χώρος παιχνιδιού αποτελείται από δύο λωρίδες. Όταν παιχτεί μια κάρτα, ο παίχτης αποφασίζει σε ποια λωρίδα θα την τοποθετήσει.

Οι παίχτες καλούν πλάσματα στις αντίστοιχες Περιοχές: ο παίχτης Α τοποθετεί τις κάρτες του αριστερά από τις κάρτες “Γέφυρα” και ο παίχτης Β τοποθετεί τις κάρτες του δεξιά από τις κάρτες ¨”Γέφυρα”. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των καρτών σε κάθε λωρίδα. Ένα πλάσμα που έχει κληθεί τοποθετείται από το χέρι του παίχτη στο χώρο του παιχνιδιού με την επάνω όψη στην λωρίδα της επιλογής του, πίσω από τα πλάσματα που βρίσκονται ήδη στο παιχνίδι. Η κάρτα παραμένει στο παιχνίδι όσο δεν έχει καταστραφεί.

Φάση 3- Επίθεση

Ένα πλάσμα έχει Πόντους Ζωής και Αξία Επίθεσης.

Ένα πλάσμα δεν μπορεί να επιτεθεί το γύρο που μπαίνει στο παιχνίδι. Κάθε πλάσμα που ελέγχει ο παίχτης προκαλεί την αξία της Επίθεσής του σε ένα εχθρικό πλάσμα. Τα επιτιθέμενα πλάσματα ενεργοποιούνται αυτόματα σε μια προκαθορισμένη σειρά: πρώτη η επάνω λωρίδα ξεκινώντας από το πλάσμα που βρίσκεται πιο μακριά προς εκείνο που βρίσκεται πιο κοντά στη “Γέφυρα”, έπειτα η κάτω λωρίδα από το πλάσμα που βρίσκεται πιο μακριά προς εκείνο που βρίσκεται πιο κοντά στη “Γέφυρα”.

Όταν ένα πλάσμα δεχθεί σωρευτικά ζημιά τουλάχιστον όση είναι η αξία των Πόντων Ζωής του, τότε το πλάσμα καταστρέφεται. Δέχεται όλη τη ζημιά που προκλήθηκε από την επίθεση και η κάρτα επιστρέφει στο χέρι του κατόχου της στη δεξιότερη θέση.

Έπειτα μετακινήστε όλα τα πλάσματα στη λωρίδα προς την “Γέφυρα” ώστε να συμπληρωθεί το κενό. Τα πλάσματα στα οποία έγινε επίθεση δεν επιτίθενται και αυτά που δεν καταστράφηκαν αναπληρώνουν τους Πόντους Ζωής τους στο τέλος του γύρου.

Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, ένα πλάσμα προκαλεί την αξία της Επίθεσής του στο κοντινότερο εχθρικό πλάσμα στην ίδια λωρίδα. Αν δεν υπάρχει εχθρικό πλάσμα που να μπορεί να δεχθεί επίθεση, τότε το πλάσμα προκαλεί ζημιά στην εχθρική “Έπαλξη/Φρούριο”.

Όταν η “Έπαλξη/Φρούριο” δεχθεί ζημιά, μετακινήστε την τόσες θέσεις προς τα δεξιά του χεριού του παίχτη.

Όταν η “Έπαλξη” φθάσει στη δεξιότερη θέση του χεριού του παίχτη, τότε καταστρέφεται: γυρίστε την στην πλευρά “Φρούριο” και τοποθετήστε την στην αριστερότερη θέση στο χέρι του παίχτη. Η επιπλέον ζημιά που πιθανόν να προκληθεί στην “Έπαλξη” δεν μεταφέρεται στο “Φρούριο”. Όταν η κάρτα “Φρούριο” φθάσει στην δεξιότερη θέση του χεριού του παίχτη, τότε ο παίχτης αυτός χάνει το παιχνίδι.

Τέλος Παιχνιδιού

Το παιχνίδι τελειώνει όταν η κάρτα “Φρούριο” φθάσει στη δεξιότερη θέση στο χέρι ενός παίχτη. Ο αντίπαλος τότε κερδίζει το παιχνίδι.

Είδη Καρτών

Τα Πλάσματα μπαίνουν στο παιχνίδι και παραμένουν εκεί μέχρι να καταστραφούν.

Μια κάρτα Ξορκιού μπορεί να παιχτεί κατά τη διάρκεια ενός γύρου, στη φάση Επίκληση και κατά τη διάρκεια της φάσης Επίθεσης. Ένα Ξόρκι μπορεί να στοχεύσει οποιοδήποτε πλάσμα. Η δράση του Ξορκιού εφαρμόζεται άμεσα τη στιγμή που η κάρτα θα παιχτεί. Τοποθετήστε έπειτα την κάρτα Ξορκιού στη δεξιότερη θέση στο χέρι του παίχτη.

Λίστα Ειδικών Ικανοτήτων

Τα εικονίδια αυτά αναπαριστούν ειδικές ικανότητες πλασμάτων. Αυτές οι ικανότητες ισχύουν όσο τα πλάσματα βρίσκονται στο χώρο παιχνιδιού.

Εξάπλωση : Προκαλεί ζημιά στο πλάσμα που στοχεύθηκε ΚΑΙ στο πλάσμα που βρίσκεται στην ίδια θέση στη γειτονική λωρίδα.

Διάτρηση : Προκαλεί ζημιά στο πλάσμα που στοχεύθηκε ΚΑΙ στο πλάσμα πίσω από αυτό στην ίδια λωρίδα (όχι στην “Έπαλξη/Φρούριο”)

Οργή : Μπορεί να επιτεθεί σε εχθρικά πλάσματα (όχι στην “Έπαλξη/Φρούριο”) τον γύρο στον οποίο μπαίνει στο παιχνίδι.

Προστασία : Μειώνει στο 0 τη ζημιά από την πρώτη πηγή επίθεσης που στεοχεύει το πλάσμα κάθε γύρο.

Αφθαρσία: Δεν δέχεται δράσεις ή ζημιά από κάρτες Ξορκιού.

Μανία : Κάθε φορά που το πλάσμα αυτό επιτίθεται και καταστρέφει ένα εχθρικό πλάσμα, επιτίθεται ξανά.

Τρέξιμο : Κάθε φορά που το πλάσμα αυτό επιτίθεται μετακινήστε το ώστε να είναι το κοντινότερο πλάσμα στη “Γέφυρα”. Για την επίθεση αυτή προκαλεί +Χ ζημιά, όπου Χ είναι ο αριθμός των πλασμάτων πάνω από τα οποία κινήθηκε.

Αύρα : Η Αύρα πάντα σχετίζεται με κάποια άλλη ικανότητα. Τα διπλανά πλάσματα επωφελούνται από αυτήν την σχετιζόμενη ειδική ικανότητα. Το πλάσμα που έχει την ικανότητα αύρα δεν επωφελείται το ίδιο από τη σχετιζόμενη ειδική ικανότητα.

Solo Παιχνίδι – Γρήγορο Παιχνίδι

Το Solo Παιχνίδι σας επιτρέπει να παίξεται το Clash of Decks μόνοι σας σε Γρήγορο ή Προσαρμοσμένο Παχνίδι. Εφαρμόστε του κανόνες του βασικού παιχνιδιού. Αν οι κανόνες του βασικού παιχνιδιού έρχονται σε αντίθετη με αυτές του solo, τότε πάντα εφαρμόζονται οι κανόνες του solo. Το ΤΝ αναφέρεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη που εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη μορφή παιχνιδιού.

Στήσιμο

Πάρτε μια κάρτα “Έπαλξη/Φρούριο”. Τοποθετήστε τις 2 κάρτες “Γέφυρα” στο χώρο παιχνιδιού.

Ανακατέψτε 32 κάρτες σε μια στοίβα τραβήγματος.

Στη συνέχεια τραβήξτε τις 4 επάνω κάρτες της στοίβας τραβήγματος. Επιλέξτε μία κάρτα ανάμεσα σε αυτές τις 4 διαθέσιμες. Η ΤΝ κερδίζει τις επαπομείναντες 3 κάρτες. Επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να έχετε 8 κάρτες εσείς και 24 η ΤΝ.

Ανακατέψτε τις 8 κάρτες σας και τοποθετήστε την κάρτα “Έπαλξη” στην αριστερότερη θέση του χεριού σας.

Ανακατέψτε τις 24 κάρτες της ΤΝ σε μια ανάποδη στοίβα. Τοποθετήστε μια κάρτα “Έπαλξη” στο κάτω μέρος της συγκεκριμένης στοίβας. Παίζετε πρώτοι εσείς. Για τον πρώτο γύρο σας έχετε μόνο 6 Μάνα.

Τρόπος Παιχνιδιού

Ο γύρος σας παίζεται ακριβώς σύμφωνα με τους κανόνες του βασικού παιχνιδιού. Όταν τελείωσει ο γύρος σας ακολουθεί ο γύρος της ΤΝ.

Φάση 1 – Αναγέννηση Μάνα

Η ΤΝ αποκτά συγκεκριμένη ποσότητα Μάνα και μεταβλητή ποσότητα Μάνα. Στο Γρήγορο παιχνίδι η συγκεκριμένη ποσότητα είναι 6 και η μεταβλητή είναι +1 μάνα για κάθε πλάσμα που έχετε στο παιχνίδι.

Φάση 2 – Επίκληση

Αποκαλύψτε την επάνω κάρτα από την τράπουλα της ΤΝ και τοποθετήστε την στον χώρο της ΤΝ, στην επάνω λωρίδα, πίσω από τα πλάσματα που βρίσκονται ήδη στο παιχνίδι.

Αν η συνολική αξία των καρτών που κατέβηκαν αυτό το γύρο δεν ισούται ή δεν ξεπερνά το συνολικό μάνα της ΤΝ, τότε αποκαλύψτε την επόμενη κάρτα από την τράπουλα της ΤΝ. Έπειτα τοποθετήστε την στον χώρο της ΤΝ, στην κάτω λωρίδα πίσω από τα πλάσματα που βρίσκονται ήδη στο παιχνίδι.

Συνεχίστε να τοποθετείτε κάρτες, στην επάνω ή κάτω λωρίδα εναλλάξ, έως ότου η αξία των καρτών που κατέβηκαν από την ΤΝ ισούται ή ξεπερνά το διαθέσιμο μάνα της.

Αν η ΤΝ τραβήξει μια κάρτα Ξορκιού, η κάρτα στοχεύει το πλάσμα που βρίσκεται κοντύτερα στη “Γέφυρα” στη λωρίδα. Αν δεν υπάρχει στόχος τότε η κάρτα Ξορκιού δεν έχει καμιά επίδραση και ξεσκαρτάρεται στη στοίβα σκάρτων της ΤΝ. Η ΤΝ δεν ξοδεύει μάνα σε κάρτες Ξορκιού που δεν έχουν στόχο. Η στοίβα σκάρτων της ΤΝ βρίσκεται δίπλα στην τράπουλά της και αποτελείται από κατεστραμένα πλάσματα και χρησιμοποιημένα Ξόρκια.

Φάση 3- Επίθεση

Όταν ένα πλάσμα της ΤΝ καταστραφεί ή μια κάρτα Ξορκιού παιχτεί, τοποθετήστε την αντίστοιχη κάρτα στη στοίβα σκάρτων της ΤΝ. Όταν η ΤΝ δεχθεί μια επίθεση από ένα από τα πλάσματά σας, τοποθετήστε τόσες κάρτες από την κορυφή της τράπουλάς της όσο η ζημιά που προκλήθηκε με την επάνω όψη στη στοίβα σκάρτων.

Όταν η τράπουλα της ΤΝ αδειάσει και εμφανιστεί η κάρτα “Έπαλξη”, γυρίστε την στην πλευρά “Φρούριο”. Έπειτα ανακατέψτε όλες τις κάρτες από τη στοίβα σκάρτων της ΤΝ σε μια νέα τράπουλα και τοποθετήστε τις επάνω στην κάρτα “Φρούριο”.

Τέλος παιχνιδιού και συνθήκες νίκης

Το παιχνίδι τελειώνει όταν συμβεί ένα από τα παρακάτω. Αν η κάρτα σας “Φρούριο” φθάσει στη δεξιότερη θέση στο χέρι σας τότε η ΤΝ κερδίζει το παιχνίδι. Χάσατε.

Αν η τράπουλα της ΤΝ έχει αδειάσει και έχει εμφανιστεί η κάρτα “Φρούριο” τότε τη ΤΝ παίζει έναν τελευταίο γύρο. Αν επιβιώσετε αυτόν το γύρο κερδίζετε το παιχνίδι.

Solo Παιχνίδι – Προσαρμοσμένο Παιχνίδι

Επιλέξτε το επίπεδο δυσκολίας της ΤΝ και προσπαθήστε να φθάσετε στο επίπεδο 5! Πριν παίξετε Προσαρμοσμένα Παιχνίδια, προτείνουμε να παίξετε μερικά Γρήγορα Παιχνίδια για να μάθετε και να ανακαλύψετε τους κανονισμούς και τις ιδιαιτερότητες του παιχνιδιού solo του Clash of Decks.

1 / Μετά το draft, επιλέξτε επίπεδο δυσκολίας:

Εύκολο: 1 πόντος δυσκολίας

Μεσαίο: 2 πόντοι δυσκολίας

Δύκολο: 3 πόντοι δυσκολίας

Ηρωικό: 4 πόντοι δυσκολίας

Μυθικό: 5 πόντοι δυσκολίας

2 / Έπειτα, ρυθμίστε την ΤΝ σύμφωνα με το επίπεδο δυσκολίας:

Καθορίστε την μεταβλητή ποσότητα του Μάνα κατά τη διάρκεια της φάσης Αναγέννηση Μάνα της ΤΝ:

+1 Μάνα για κάθε πλάσμα που έχετε στο παιχνίδι (+0 πόντοι δυσκολίας)

+2 Μάνα για κάθε πλάσμα που έχετε στο παιχνίδι (+2 πόντοι δυσκολίας)

Καθορίστε τη συγκεκριμένη ποσότητα Μάνα κατά τη διάρκεια της φάσης Αναγέννηση Μάνα της ΤΝ:

6 (+0 πόντοι δυσκολίας)

7 (+1 πόντοι δυσκολίας)

8 (+2 πόντοι δυσκολίας)

9 (+3 πόντοι δυσκολίας)

10 (+4 πόντοι δυσκολίας)

Καθορίστε τον πρώτο παίχτη:

Ο παίχτης (+0 πόντοι δυσκολίας)

Η ΤΝ (+1 πόντος δυσκολίας)

Ρυθμίστε την ανθεκτικότητα της ΤΝ:

Χωρίς “Έπαλξη”, η ΤΝ ξεκινά το παιχνίδι κατευθείαν με “Φρούριο” (-1 πόντοι δυσκολίας)

Με “Έπαλξη” (+0 πόντοι δυσκολίας)

Ρυθμίστε την αντίσταση της ΤΝ:

Οι επιθέσεις σας στην τράπουλα της ΤΝ προκαλούν τόση ζημιά όση η αξία επίθεσης των πλασμάτων σας (+0 πόντοι δυσκολίας)

Οι επιθέσεις σας στην τράπουλα της ΤΝ είναι μειωμένες κατά 1 ζημιά (+2 πόντοι δυσκολίας)

Καθορίστε την μοναδική ειδική ικανότητα που έχουν τα πλάσματα της ΤΝ:

Καμία (+0 πόντοι δυσκολίας)

Εξάπλωση (+1 πόντοι δυσκολίας)

Διάτρηση (+1 πόντοι δυσκολίας)

Οργή (+1 πόντοι δυσκολίας)

Προστασία (+1 πόντοι δυσκολίας)

Μανία (+1 πόντοι δυσκολίας)

3 / Τώρα παίξτε!

Έχετε απορίες στους κανόνες ή προτάσεις; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@grammesedition.fr

FAQ – General

Μπορώ να παίξω το Clash of Decks με ένα Αρχικό Σετ; Χρειάζεστε μόνο ένα Αρχικό Σετ για να παίξετε solo παιχνίδι ή παιχνίδι μονομαχίας (είδος draft). Για να παίξετε παιχνίδι μονομαχίας (κατηγορία παιχνιδιού Constructed) κάθε παίχτης πρέπει να έχει το δικό του Αρχικό Σετ.

Αν το πλάσμα που βρίκεται κοντύτερα στη γέφυρα καταστραφεί πρέπει να κινήσω τα υπόλοιπα πλάσματα κοντύτερα στη γέφυρα ή παραμένουν στη θέση τους μέχρι το τέλος του γύρου; Όταν ένα πλάσμα καταστραφεί (και έτσι επιστραφεί στη δεξιότερη θέση στο χέρι του κατόχου του) όλα τα υπόλοιπα πλάσματα πρέπει αμέσως να κινηθούν προς τη γέφυρα ώστε να καλύψουν την κενή θέση.

Μπορώ να μην παίξω κανένα πλάσμα κατά τη διάρκεια της φάσης Επίκληση; Ναι μπορείτε να μην παίξετε κανένα πλάσμα είτε από επιλογή ή γιατί δεν έχετε αρκετό Μάνα.

Μπορώ να παίξω όλες τις κάρτες από το χέρι μου (εκτός της κάρτας “Έπαλξη/Φρούριο); Όχι πρέπει να κρατήσετε τουλάχιστον μία. Αν η μόνη κάρτα που απομένει στο χέρι σας είναι η κάρτα “Έπαλξη/Φρούριο” τότε αυτή αποτελεί τη δεξιότερη κάρτα στο χέρι σας και άρα χάνετε το παιχνίδι.

Θεωρώντας ότι μπορώ να παίξω τις 4 αριστερότερες κάρτες στο χέρι μου (εξαιρουμένης της κάρτας “Έπαλξη/Φρούριο”), είναι αυτές οι 4 κάρτες που θα χρησιμοποιηθούν στη φάση Επίκλησης ή παίζοντας μια κάρτα θα έχω πρόσβαση στην αμέσως επόμενη; Κατά τη διάρκεια της φάσης Επίκλησης, όταν ένας παίχτης παίξει μια κάρτα από το χέρι του τότε η 5η αριστερότερη κάρτα αμέσως γίνεται η 4η αριστερότερη. Τώρα μπορούν να παίξουν την κάρτα αυτή στην ίδια φάση Επίκλησης ή σε μια επόμενη φάση Επίκλησης.

Μπορούν οι κάρτες που μπαίνουν στο παιχνίδι να τοποθετηθούν ανάμεσα σε κάρτες που βρίσκονται ήδη στο παιχνίδι στην ίδια λωρίδα; Όχι, όταν μια κάρτα μπαίνει στο παιχνίδι στη λωρίδα πρέπει να μπει πίσω από την κάρτα που βρίσκεται πιο μακρυά από τη γέφυρα.

Αν μια επίιθεση προκαλέσει ζημιά που ξεπερνά τους Πόντους Ζωής ενός πλάσματος, η έξτρα ζημιά μπορεί να προκληθεί στο επόμενο πλάσμα στην ίδια λωρίδα ή στην “Έπαλξη/Φρούριο”; Όχι, η έξτρα ζημιά χάνεται. Έτσι μπορείτε να προστατευθείτε από μια επίθεση μεγάλης ζημιά με ένα πλάσμα που έχει λίγους μόνο Πόντους Ζωής.

Όταν παίζω κάρτες στα αριστερά της “Έπαλξης/Φρούριο” τότε αυτή μετακινείτε αυτόματα προς τα αριστερά. Έπειτα, όταν τα κατεστραμμένα πλάσματα επιστρέψουν στο χέρι, επιστρέφουν στα δεξιά. Άρα το σύστημα λειτουργεί σαν μιας μορφής θεραπεία; Ακριβώς!

Όσι περισσότερα πλάσματα έχω στο παιχνίδι τόσο λιγότερους Πόντους Ζωής και Μάνα θα έχω; Ακριβώς, αυτό το σύστημα σας επιτρέπει να κρτάτε τη διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στους παίχτες ισορροπημένη.

Αν μια επίθεση προκαλέσει ζημιά στην Έπαλξη περισσότεραη από τους Πόντους Ζωής που της απομένουν, τότε η επιπλέον ζημιά προκαλείται στο Φρούριο; Όχι, η επιπλέον ζημιά που προκαλείται στην Έπαλξη δεν μεταφέρεται στο Φρούριο.

Πότε μπορεί να παιχτεί μια κάρτα Ξορκιού; Τα Ξόρκια μπορούν να παιχτούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια των φάσεων Επίκλησης και Επίθεσης. Το πλάσμα που στοχεύεται συνήθως καθορίζεται τη στιγμή που παίζεται το Ξόρκι. Η κάρτα Ξορκιού πρέπει να αποκαλυφθεί τη στιγμή που θα παιχτεί και επιστρέφεται στη δεξιότερη θέση στο χέρι του κατόχου της όταν εκτελεστεί η δράση της.

Μπορεί μια κάρτα Ξορκιού να παιχτεί περισσότερες από μία φορές τον ίδιο γύρο; Αν έχετε 5 ή λγότερες κάρτες στο χέρι (συμπεριλαμβανομένης της Έπαλξης/Φρούριο), υπάρχει η πιθανότητα να παίξετε μια κάρτα Ξορκιού περισσότερες από μία φορές στη διάρκεια του γύρου (εφόσον έχετε το απαιτούμενο Μάνα).

Οι κάρτες Ξορκιού ακολουθούν τον ίδια κανόνα με τα πλάσματα που λέει πως προκαλούν ζημιά τον επόμενο γύρο από αυτόν που θα παιχτούν; Όχι, οι δράσεις των Ξορκιών εκτελούνται άμεσα.

Οι ειδικές ικανότητες είναι υποχρεωτικές; Ναι, οι ειδικές ικανότητες αυτόματα και συστηματικά εφαρμόζονται και εφόσον μπορούν να εφαρμοστούν οφείλουν να το κάνουν.

Όταν πολλά πλάσματα καταστρέφονται την ίδια στιγμή μέσω της Εξάπλωσης ή της Διάτρησης, με ποια σειρά επιστρέφουν στο χέρι του κατόχου τους; Ο κάτοχος των καρτών αυτών αποφασίζει τη σειρά που θα επιστραφούν αυτές στη δεξιότερη θέση του χεριού του.

FAQ – Special abilities

Αν ένα πλάσμα με την ικανότητα Διάτρηση ή Εξάπλωση επιτθεέι σε ένα πλάσμα με την ικανότητα Προστασία, τότε ενεργοποιείται η ικανότητα Διάτρηση ή Εξάπλωση; Ναι, ενεργοποιείται. Η ζημιά που απορροφείται είναι αυτή που προκαλείται απευθείας στο πλάσμα με την ικανότητα Προστασία.

Ένα πλάσμα δέχεται ζημιά από ένα άλλο που έχει την ικανότητα Διάτρηση. Αν δεν υπάρχει πλάσμα πίσω από αυτό τότε η Διάτρηση περνάει τη ζημιά στην Έπαλξη/Φρούριο; Όχι, η ειδική ικανότητα Διάτρηση προκαλεί ζημιά μονάχα σε πλάσματα (ποτέ στην Έπαλξη/Φρούριο).

Αν ένα πλάσμα έχει τις ικανότητες Εξάπλωση ΚΑΙ Διάτρηση τότε η Διάτρηση επηρρεάζει και το πλάσμα πίσω από αυτό που δέχτηκε την Εξάπλωση; Όχι. Μόνο η Διάτρηση προκαλεί ζημιά στο πλάσμα πίσω από αυτό που δέχτηκε την επίθεση, στην ίδια λωρίδα.

Αν δεν υπάρχει πλάσμα στη λωρίδα και ένα πλάσμα που επιτεθεί στην Έπαλξη/Φρούριο τότε ενεργοποιούνται οι ικανότητες Εξάπλωση και Διάτρηση; Όχι, οι ειδικές ικανότητες Εξάπλωση και Διάτρηση ενεργοποιούνται μονάχα σε πλάσματα και ποτέ στην Έπαλξη/Φρούριο.

Η ικανότητα Οργή επιτρέπει σε ένα πλάσμα να επιτεθεί στην Έπαλξη/Φρούριο τον γύρο στον οποίο μπαίνει στο παιχνίδι; Όχι, η ειδική ικανότητα Οργή επιτρέπει σε πλάσματα να επιτεθούν μονάχα σε πλάσματα (και ποτέ στην Έπαλξη/Φρούριο) τον γύρο στον οποίο μπαίνουν στο παιχνίδι.

Μπορεί ένα πλάσμα με την ικανότητα Αφθαρσία να γίνει στόχος από ένα Ξόρκι; Ναι. Ακόμη και αν δεν υποστεί ζημιά ή κάποια δράση, το πλάσμα με την ικανότητα Αφθαρσία μπορεί να γίνει στόχος από ένα Ξόρκι.

Αν ένα πλάσμα με την ικανότητα Τρέξιμο δεν είναι το κοντινότερο στη γέφυρα μπορεί να εκτελέσει δύο επιθέσεις στον γύρο: μία με το άλμα και μια δεύτερη όταν έρθει η σειρά του ξανά στη λωρίδα; Όχι, ένα πλάσμα με την ικανότητα Τρέξιμο επιτίθεται μόνο μια φορά στον γύρο.

Πότε τερματίζεται η επίθεση που αποκτάται από την ικανότητα Τρέξιμο; Η επίθεση που αποκτάται από την ικανότητα Τρέξιμο παραμένει ενεργή μέχρι το τέλος της φάσης Επίθεση.

Όταν ένα πλάσμα με την ικανότητα Μανία καταστρέψει ένα πλάσμα και δεν υπάρχει άλλο εχθρικό πλάσμα στην λωρίδα τότε μπορεί να επιτεθεί στην Έπαλξη/Φρούριο; Ναι, όταν το πλάσμα με την ικανότητα Μανία καταστρέψει το τελευταίο πλάσμα στη λωρίδα, τότε μπορεί να επιτεθεί ξανά και επομένως να στοχεύσει την Έπαλξη/Φρούριο (εκτός αν το πλάσμα μπήκε στο παιχνίδι τον συγκεκριμένο γύρο και επιτρέπεται να επιτεθεί λόγω της ικανότητας Οργή).

Μπορεί ένα πλάσμα με την ικανότητα Μανία να επιτεθεί ξανά αφότου καταστρέψει το Φρούριο; Όχι, η ικανότητα Μανία ενεργοποιείται όταν καταστραφεί κάποιο πλάσμα. Το Φρούριο δεν είναι πλάσμα.

Για πόσο διάστημα ένα πλάσμα επωφελείται από την ειδική ικανότητα που δίνει μια Αύρα; Το πλάσμα επωφελείται για όσο διάστημα παραμένει στο παιχνίδι δίπλα του το πλάσμα με την Αύρα. Αν αυτό το πλάσμα κινηθεί ή βγει από το παιχνίδι (και επιστρέψει στο χέρι του κατόχου του), τότε το διπλανό πλάσμα χάνει την επίδραση από την Αύρα.

Ένα πλάσμα με την ειδική ικανότητα Αύρα επωφελείται το ίδιο από αυτήν; Όχι, το πλάσμα δεν έχει αυτή την ειδική ικανότητα. Την ικανότητα αυτή την έχουν τα δύο δυνητικά διπλανά του πλάσματα.

Translation : Νίκος “Volrath” Καλαγκιάς