Introducere
Esti un Maestru-Vrajitor din Arhipelagul Erret, un taram in care sute de insule sunt legate intre ele prin poduri gigantice. Candva, aceste poduri ofereau Arhipelagului maretie si prosperitate si permiteau un comert infloritor intre insulele sale. Bogatiile Arhipelagului, care nu puteau tranzita decat pe aceste poduri, ofereau locuitorilor o viata confortabila si lipsita de griji. Insa astazi, suprapopularea, terminarea resurselor naturale si lacomia nestavilita a Maestrilor-Vrajitori au dat nastere unui dezechilibru de proportii cataclismice in Arhipelagul Erret. Nu trece o zi fara ca pamantul insusi sa se destrame si fara ca marile sa inghita cu totul cele mai mici dintre insule. Maestrii-Vrajitori sunt acum intr-un razboi pentru controlul zonelor celor mai inalte si sigure din Arhipelag. Pentru a supravietui acestui loc ostil, trebuie sa traversezi podurile si sa te lupti cu alti Maestri-Vrajitori pentru a le cuceri pamanturile.
Pregatire
Fiecare jucator primeste o carte “Avanpost/Cetate”. Asezati cele 2 carti “Pod” in spatiul de joc.
Inainte de a incepe un nou joc de Clash of Decks, alegeti modul si formatul de joc.
In primul rand, alegeti un mod de joc: Solo daca vreti sa jucati singuri sau Duel daca vreti sa jucati in doi. Moduri de joc aditionale (Cooperativ, 2v2, Legacy etc) vor fi disponibile in curand.
Apoi, alege un format: Presetat, Draft, Construit. Nota: in modul Solo nu puteti alege formatul Construit.
PRESETAT: Recomandam acest format pentru primele jocuri. Fiecare jucator alege unul dintre cele 4 pachete presetate. Daca jucati Solo, cartile din celelalte 3 pachete formeaza pachetul AI-ului. Nu e nevoie decat de o singura copie din Setul de Baza pentru formatul Presetat. In continuare regasiti listele celor 4 pachete presetate:
- DECK 1 : ANNIHILATION, BARON, BOOM!, BRUTE, CARAPACE, PARTISAN, REVENANT, TROLL
- DECK 2 : ABOMINATION, ALPHA, COMBUSTION, LIEUTENANT, MICROCTOPUS, OGRE, SCRIBE, SHAMAN
- DECK 3 : BRIGAND, DISCIPLE, GNOME, GRRR, MARTYR, METEORITE, PARASITE, VORTEX
- DECK 4 : ABERRATION, ASSASSIN, CARNIVORE, CYCLONE, MACHINE, MUTANT, REPTILE, ZOMBIE
DRAFT: Recomandam formatul Draft doar dupa ce ati incercat toate cele 4 pachete presetate. In acest format, jucatorii aleg carti dintr-un pachet comun pentru a-si construi mana de 8 carti unice. Amestecati toate cartile intr-un singur pachet. Apoi, intoarceti primele 4 carti cu fata in sus. Jucatorul A alege primul o carte dintre cele 4 disponibile. Apoi, jucatorul B alege 2 dintre cele 3 carti ramase. Apoi, jucatorul A primeste ultima carte disponibila. Repetati aceasta secventa, doar ca de data aceasta jucatorul B alege primul. Repetati secventele pana cand fiecare jucator are 8 carti. Nu e nevoie decat de o singura copie din Setul de Baza pentru formatul Presetat.
CONSTRUIT: Formatul Construit este gandit pentru expertii Clash of Decks care cunosc toate mecanismele si sinergiile active in joc. Inainte de toate, jucatorii isi construiesc propriul pachet de 10 carti din totalul disponibil. Jucatorul A isi intoarce apoi cele 10 carti pe fata, iar jucatorul B alege una pe care o elimina din pachet pentru acest joc. Apoi, jucatorul B isi intoarce propriile 10 carti pe fata, iar jucatorul A alege una pe care o elimina din pachet pentru acest joc. Apoi, jucatorul A alege o a doua carte, dintre cele 9 ramase in pachetul jucatorului B, pe care o elimina pentru acest joc. In final, jucatorul B alege o a doua carte, dintre cele 9 ramase in pachetul jucatorului A, pe care o elimina din pachet pentru acest joc. Dupa ce au fost eliminate cele 2 carti din fiecare pachet, fiecare jucator dispune de un pachet de 8 carti. Fiecare jucator are nevoie de un Set de Baza pentru a juca formatul Construit.
Fiecare jucator isi amesteca propriile carti, formand astfel mana de joc. Fiecare jucator isi aseaza cartea “Avanpost” in spatiul cel mai din stanga din mana. Dati cu banul pentru a determina primul jucator. In prima tura, acesta va incepe jocul cu doar 6 Mana.
Mod de Joc
Jucatorii joaca turele in succesiune. O tura este formata din 3 etape:
Etapa 1 – Regenerare Mana:
Jucatorul primeste o cantitate de Mana egala cu numarul de carti din mana (inclusiv cartea “Avanpost/Cetate”). Mana este folosita pentru a achita costul cartilor de joc in timpul etapei 2.
Etapa 2 – Invocare:
Jucatorul poate folosi Mana primita in faza 1 pentru a juca carti din mana. Se pot juca doar primele 4 carti din mana, incepand din stanga (fara cartea “Avanpost/Cetate”).
Costul de Mana al unei carti este trecut in coltul din stanga sus. Mana care nu este folosita intr-un tur se pierde. Un jucator nu poate folosi mai multa Mana decat a primit in cursul fazei 1.
Zona de joc consta in doua coloane. Atunci cand joaca o carte, fiecare jucator alege in care coloana sa o aseze.
Jucatorii pot invoca creaturi doar in propriul Taram. Jucatorul A isi joaca cartile in stanga cartilor “Pod”, iar jucatorul B isi joaca cartile in dreapta cartilor “Pod”. Nu exista limita de carti care pot fi jucate intr-o coloana. O creatura invocata este asezata in zona de joc, cu fata in sus, in coloana aleasa de jucator, in spatele celorlalte creaturi care sunt deja in joc. Cartile raman in joc atat timp cat nu sunt distruse.
Etapa 3 – Asalt:
O creatura are Puncte de Viata si o Valoare de Atac.
O creatura nu poate ataca in turul in care intra in joc. Fiecare creatura controlata de un jucator isi aplica Valoarea de Atac unei creaturi adverse. Creaturile se activeaza in mod automat, intr-o ordine predeterminata: in primul rand, coloana de sus, incepand cu creatura cea mai indepartata de “Pod”, pana la creatura cea mai apropiata de “Pod”, apoi coloana de jos, incepand cu creatura cea mai indepartata de “Pod”, pana la creatura cea mai apropiata de “Pod”.
In momentul in care o creatura sufera Atacuri in valoare de cel putin totalul Punctelor sale de Viata, este distrusa. Creatura incaseaza toata Valoarea Atacului si se intoarce in mana jucatorului aferent, in cel mai din dreapta loc disponibil.
Apoi, toate creaturile din coloana respectiva se muta catre “Pod” pentru a umple locul liber rezultat. Creaturile isi regenereaza Punctele de Viata la fiecare final de tura.
In timpul unui Asalt, o creatura isi aplica Valoarea de Atac celei mai apropiate creaturi adverse din aceeasi coloana. Daca nu este disponibila nicio creatura adversa, creatura isi aplica Valoarea de Atac direct “Avanpostului/Cetatii” adversarului.
Cand “Avanpostul/Cetatea” sufera un Atac, se muta atatea pozitii catre dreapta in mana jucatorului cate puncte de Atac a suferit.
In momentul in care un “Avanpost” ajunge in pozitia cea mai din dreapta din mana unui jucator, este distrus. Rotiti-l catre partea “Cetate” si mutati-l in cea mai din stanga pozitie din mana jucatorului. O eventuala Valoare de Atac in exces aplicata “Avanpostului” nu se aplica in acest moment “Cetatii”. In momentul in care o “Cetate” ajunge in pozitia cea mai din dreapta din mana unui jucator, acesta pierde imediat jocul.
Sfarsitul Jocului
Jocul se termina imediat ce o carte “Cetate” ajunge in pozitia cea mai din dreapta in mana unui jucator. Adversarul castiga astfel jocul.
Referinte de joc
Creaturile raman in joc pana cand sunt distruse.
O carte Incantatie poate fi jucata pe tura unui jucator, in etapa de Invocare sau Asalt. Aceasta poate tinti orice creatura. Efectul unei Incantantii se aplica imediat dupa ce aceasta este jucata. Apoi, asezati Incantatia in cea mai din dreapta pozitie din mana jucatorului care a folosit-o.
Lista de abilitati speciale
Aceste embleme reprezinta abilitatile speciale detinute de anumite creaturi. Aceste abilitati speciale sunt luate in calcul doar atunci cand creaturile sunt in joc.
Amplificare : Isi aplica Valoarea de Atac atat creaturii tintite cat si creaturii din acelasi spatiu din coloana adiacenta.
Perforare : Isi aplica valoarea de Atac atat creaturii tintite cat si creaturii din spatele acesteia, din aceeasi coloana (nu “Avanpostului / Cetatii”).
Furie : Poate ataca creaturile adverse (nu si “Avanpostul/Cetatea”) in tura in care intra in joc.
Garda : Reduce la 0 valoarea primului Atac care tinteste aceasta creatura in fiecare tura.
Indestructibil : Nu sufera niciun efect negativ si niciun Atac rezultat din Incantatii.
Fanatic : De fiecare data cand aceasta creatura Ataca si distruge o creatura adversa, Ataca din nou.
Sprint : De fiecare data cand aceasta creatura Ataca, deplasati-o pana cand este cea mai apropiata creatura de “Pod”. Pentru acest atac, va cauza +X Valoare de Atac, unde X este egal cu numarul de creaturi peste care a fost deplasata.
Aura : Creatura adiacenta beneficiaza de aceasta abilitate speciala.
Modul Solo – Joc Rapid
Modul Solo va permite sa jucati Clash of Decks singuri, fie in varianta de Joc Rapid, fie in cea de Joc Personalizat. Se aplica toate regulile din jocul de baza. Daca regulile din jocul de baza si cel din modul solo se contrazic, aplicati regulile din Modul Solo. Termenul de “AI” se refera la inteligenta artificiala pe care o veti infrunta in acest mod.
Pregatire
Trageti o carte Avanpost/Cetate. Asezati cele 2 carti Pod in zona de joc.
Amestecati cele 32 de carti si intoarce 4 din ele cu fata in sus.
Alegeti o carte dintre cele 4. AI-ul primeste celelalte 3 carti. Repetati acesti pasi pana cand ai 8 carti, iar AI-ul are 24.
Amestecati cele 8 carti si aseaza Avanpostul in cel mai din stanga loc din mana.
Amestecati pachetul de 24 de carti al AI-ului si asezati-l cu fata in jos. Asezati o carte Avanpost la fundul acestui pachet si incepeti jocul. In prima tura veti primi doar 6 Mana.
Mod de Joc
Tura voastra se desfasoara in mod identic cu regulile jocului de baza. Cand tura voastra se termina, urmeaza tura AI-ului:
Faza 1: Regenerare Mana
AI-ul primeste o cantitate fixa de Mana alaturi de o cantitate variabila de Mana. Pentru un Joc Rapid, cantitatea fixa este 6, iar cantitatea variabila este +1 Mana pentru fiecare creatura pe care o aveti in joc.
Faza 2: Invocare
Intoarceti prima carte din pachetul AI si asezati-o in Taramul AI-ului, in coloana de sus, in spatele oricaror alte creaturi care se afla deja in joc.
Daca valoarea totala a cartilor invocate in aceasta tura nu ating sau depasesc totalul Manei AI-ului, intoarceti urmatoarea carte din pachetul AI. Apoi, asezati-o in coloana de jos, in spatele oricaror alte creaturi care se afla deja in joc.
Continuati sa invocati carti, alternand intre coloana de sus si cea de jos, pana cand valoarea cartilor invocate este egala cu sau mai mare decat totalul Manei disponibile AI-ului.
Daca AI-ul intoarce o carte Incantatie, cartea tinteste creatura cea mai apropiata de Pod din coloana aferenta.Daca nu exista nicio tinta valida, Incantatia nu are efect si este decartata de catre AI. AI-ul nu foloseste Mana pentru o Incantatie care nu are tinta. Gramada de carti decartate a AI-ului se afla langa pachetul AI si contine creaturile distruse si Incantatiile folosite de AI.
Faza 3: Asalt
Atunci cand o creatura AI este distrusa sau cand este jucata o Incantatie, cartea se aseaza in gramada de carti decartate a AI-ului. Cand AI-ul sufera un atac din partea unei creaturi adverse, luati atatea carti de deasupra pachetului cate puncte de atac au fost aplicate si asezati-le cu fata in sus in aceasta gramada.
Cand pachetul AI-ului este gol si Avanpostul este vizibil, intoarceti-l pe partea Cetate. Apoi, amestecati toate cartile din gramada de carti decartate si formati un nou pachet pe care il asezati mai apoi peste Cetate.
Finalul jocului si determinarea castigatorului:
Jocul se termina atunci cand are loc una din aceste doua situatii. Daca Cetatea ta devine cea mai din dreapta carte din mana, AI-ul castiga jocul instantaneu.
Daca pachetul AI este gol, iar Cetatea este vizibila, AI-ul mai joaca un tur. Daca supravietuiesti acestui tur, castigi jocul.
Mod Solo – Joc Dedicat
Ajusteaza dificultatea AI-ului si incearca sa ajungi la nivelul 5! Inainte de a juca moduri dedicate, iti recomandam sa exersezi cu niste Jocuri Rapide pentru a descoperi si invata regulile si particularitatile modului Solo din Clash of Decks.
1 / Dupa alegerea cartilor, alege un nivel de dificultate
Usor: 1 punct de dificultate
Mediu: 2 puncte de dificultate
Hard: 3 puncte de dificultate
Eroic: 4 puncte de dificultate
Mitic: 5 puncte de dificultate
2 / Apoi, ajustati AI-ul in concordanta cu niveul de dificultate ales:
Stabiliti nivelul variabil de Mana din faza de Regenerare a Manei AI-ului:
+1 Mana pentru fiecare creatura pe care o ai in joc (+0 puncte de dificultate)
+2 Mana pentru fiecare creatura pe care o ai in joc (+2 puncte de dificultate)
Stabiliti nivelul fix de Mana din faza de Regenerare a Manei AI-ului:
6 (+0 puncte de dificultate)
7 (+1 punct de dificultate)
8 (+2 puncte de dificultate)
9 (+3 puncte de dificultate)
10 (+4 puncte de dificultate)
Stabiliti primul jucator:
Jucatorul (+0 puncte de dificultate)
AI-ul (+1 punct de dificultate)
Stabiliti rezilienta AI-ului:
Fara Avanpost, AI-ul incepe jocul direct cu Cetatea (-1 punct de dificultate)
Cu Avanpost (+0 puncte de dificultate)
Stabiliti rezistenta AI-ului:
Atacurile asupra pachetului AI-ului aplica puncte de atac egale cu valoarea atacului creaturilor tale (+0 puncte de dificultate)
Atacurile asupra pachetului AI-ului au valoarea redusa cu 1 (+2 puncte de dificultate)
Stabiliti o abilitate speciala detinuta de toate creaturile AI-ului:
Niciuna (+0 puncte de dificultate)
Amplificare (+1 punct de dificultate)
Perforare (+1 punct de dificultate)
Furie (+1 punct de dificultate)
Protectie (+1 punct de dificultate)
Fanatic (+1 punct de dificultate)
3 / La joc!
Ai intrebari sau sugestii legate de reguli? Contacteaza-ne la in**@gr************.fr
FAQ – General
Pot juca Clash of Decks cu un singur Set de Baza? Ai nevoie doar de un singur Set de Baza pentru a juca modul solo sau duel (format draft). Pentru a juca modul duel (format Construit), fiecare jucator trebuie sa dispuna de un Set de Baza.
Daca o creatura care era mai aproape de pod a fost distrusa, trebuie sa mut creaturile ramase catre Pod sau acestea raman pe loc pana la finalul turei? In momentul in care o creatura este distrusa (si trimisa in locul cel mai din dreapta din mana jucatorului aferent), toate celelalte creaturi din coloana trebuie imediat mutate pentru a ocupa locul lasat liber.
Se poate sa nu invoci nicio creatura in timpul fazei de Invocare a unui jucator? Da, este posibil sa nu invocati nimic, fie la alegere, fie din lipsa de Mana.
Pot juca toate cartile din mana (cu exceptia cartii “Avanpost/Cetate”)? Nu. Trebuie sa pastrati cel putin una. Daca ultima carte din mana este “Avanpostul/Cetatea”, aceasta devine cea mai din dreapta carte din mana si pierdeti imediat jocul.
Tinand cont de faptul ca pot juca doar primele 4 carti din mana incepand din stanga (fara Avanpost/Cetate), sunt acestea singurele 4 carti pe tot parcursul fazei de Invocare sau in momentul in care joc o carte obtin acces la urmatoarea? In timpul fazei de Invocare, cand o carte din mana este jucata, a 5-a carte din mana jucatorului devine imediat a 4-a carte. Astfel, jucatorul are acum posibilitatea de a juca aceasta carte in cadrul aceleiasi faze de Invocare sau intr-o faza de Invocare viitoare.
Cartile care intra in joc pot fi asezate intre carti deja prezente intr-o coloana? Nu. Atunci cand o carte intra in joc, trebuie asezata in spatele ultimei carti dintr-o coloana, in cel mai indepartat spatiu de Pod.
Daca un Atac cauzeaza Puncte de Atac mai multe decat Punctele de Viata ale unei creaturi, excesul este incasat de urmatoarea creatura sau de Avanpost/Cetate? Nu, orice Valoare de Atac in exces este pierduta. De aceea este posibil sa aparati un Atac de valoare mare cu o creatura care are doar cateva Puncte de Viata.
Cand joc cartile din stanga Avanpostului/Cetatii, aceasta carte se misca in mod automat catre stanga. Dupa aceea, cand creaturile sunt distruse, se intorc in mana, dar in partea dreapta. Acest sistem functioneaza ca un fel de vindecare? Desigur!
Cu cat am mai multe creaturi in joc cu atat am mai putine Puncte de Viata si Mana? Exact. Acest sistem permite balantei puterii dintre jucatori sa se ajusteze in mod constant.
Daca un Atac cauzeaza Puncte de Atac mai multe decat Punctele de Viata ale Avanpostului, excesul este incasat de Cetate? Nu, excesul de Puncte de Atac cauzate Avanpostului nu se aplica asupra Cetatii.
Cand poate fi jucata o Incantatie? Incantatiile pot fi jucate oricand in timpul etapelor de Invocare si Asalt. In mod normal, atunci cand se joaca o Incantatie trebuie numita o creatura tinta. Incantatia este aratata atunci cand e jucata, iar apoi se intoarce in mana jucatorului sau imediat cum isi aplica efectul, in cel mai din dreapta loc disponibil.
O incantatie poate fi jucata de mai multe ori intr-o singura tura? Daca aveti maxim 5 carti in mana (inclusiv Avanpostul/Cetatea), este posibil ca o Incantatie sa fie jucata de mai multe ori intr-o singura tura (cat timp aveti destula Mana disponibila).
Incantatiilor li se aplica aceeasi regula ca si creaturilor, care nu pot Ataca in tura in care sunt jucate? Nu, efectul Incantatiilor are loc imediat.
Abilitatile speciale sunt obligatorii? Da, abilitatile speciale se aplica automat si sistematic – daca pot fi aplicate, se aplica.
Cand sunt distruse mai multe creaturi in acelasi timp, cu Amplificare sau Perforare, care este ordinea in care se intorc in mana jucatorului lor? Jucatorul respectiv decide ordinea in care cartile i se intorc in mana, in spatiul cel mai din dreapta.
FAQ – Special abilities
Daca o creatura cu abilitatea speciala Perforare sau Amplificare ataca o creatura cu abilitatea speciala Garda, abilitatile Perforare/Amplificare isi aplica efectul? Da. Abilitatea Garda absoarbe doar Punctele de Atac aplicate in mod direct creaturii respective.
O creatura sufera un atac de la o creatura adversa cu abilitatea Perforare. Daca nu exista nicio creatura in spatele creaturii atacate, Perforarea isi aplica efectul Avanpostului/Cetatii? Nu, Perforarea se aplica doar creaturilor, niciodata Avanpostului/Cetatii.
Daca o creatura are atat Amplificare cat si Perforare ca abilitati speciale, abilitatea de Perforare se declanseaza si asupra creaturii din spatele celei care a suferit Amplificarea? Nu, Perforarea aplica Puncte de Atac doar creaturii din spatele celei care a fost tinta atacului, din aceeasi coloana.
Daca nu exista nicio creatura intr-o coloana, iar creatura mea ataca Avanpostul/Cetatea, se activeaza abilitatile de Amplificare/Perforare? Nu, Amplificarea sau Perforarea se aplica doar creaturilor, niciodata Avanpostului/Cetatii.
Abilitatea Furie permite unei creaturi sa atace Avanpostul/Cetatea in tura in care intra in joc? Nu, Furia permite creaturilor sa atace doar creaturi adverse (niciodata Avanpostul/Cetatea) in tura in care intra in joc.
O Incantantie poate tinti o creatura Indestructibila? Da. Chiar daca nu va suferi in niciun fel, o creatura Indestructibila poate fi tinta unei Incantatii.
Daca o creatura cu abilitatea Sprint nu este cea mai apropiata creatura de Pod, Ataca de 2 ori intr-o tura: o data cu abilitatea speciala si inca o data cand urmeaza tura sa in coloana respectiva? Nu, o creatura cu abilitatea Sprint ataca o singura data pe tura.
Cand dispare bonusul oferit de Sprint? Bonusul de atac oferit de Sprint ramane activ pana la finalul fazei de Asalt.
Cand o creatura Fanatica distruge o creatura si nu sunt disponibile alte creaturi in coloana sa, ataca Avanpostul/Cetatea? Da, cand o creatura Fanatica distruge ultima creatura dintr-o coloana, poate ataca din nou si va tinti Avanpostul/Cetatea (exceptie facand cazul in care creatura a intrat in joc in tura de fata si i-a fost permis atacul prin abilitatea de Fanatic).
O creatura Fanatica poate ataca din nou atunci cand distruge Avanpostul? Nu, abilitatea Fanatic se declanseaza doar atunci cand o creatura este distrusa. Avanpostul nu este o creatura.
Pana in ce moment beneficiaza o creatura adiacenta de abilitatile oferite de o Aura? Creatura adiacenta beneficiaza de abilitati atat timp cat creatura cu Aura este in joc. In momentul in care acea creatura este distrusa (si se intoarce in mana jucatorului sau), creatura adiacenta pierde beneficiile oferite de Aura.
Creatura cu Aura beneficiaza de acea abilitate speciala insasi? Nu, creatura in sine nu beneficiaza de abilitatea speciala. Aceasta este conferita doar celor doua creaturi potential adiacente.