Rules of the game in Hungarian – Játékszabály

Előszó

Az Erret szigetvilágban több száz szigetet hatalmas hidak kötnek össze. Ezek a hidak a békeidőben lehetővé tették a virágzó kereskedelmet a varázsló-mesterek által irányított szigetek között, a szigetvilág lakóinak jólétet, kényelmes és gondtalan életet biztosítottak.
Sajnos mára a túlnépesedés, a természeti erőforrások túlzott kiaknázása, a varázsló-mesterek elvakult mohósága katasztrofális helyzetet teremtett az Erret szigetvilágban. Egy nap sem telik el anélkül, hogy sziget szétszakadna, vagy akár a tenger a törékenyebb szigeteket teljesen elnyelné. A varázsló-mesterek most a magasabb, biztonságosabb szigetekért harcolnak. A hidakon most csaták folynak a túlélésért, a varázsló-mesterek küzdenek meg a szigetekért lények megidézésével és varázsigékkel.

Előkészületek

Minden játékos kap egy “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyát. Tegyétek a két “Híd” (Bridge) kártyát középre.

A játék megkezdése előtt ki kell választani a játszani kívánt formátumot és játékmódot.

A játékmód Szóló mód (ha egyedül szeretnél játszani) vagy Párbaj mód (ha ketten játszotok) lehet. További játékmódok (együttműködő, 2 a 2 ellen, …) hamarosan elérhetőek lesznek.

A formátum lehet: Előregyártott, Kiválasztásos, Épített.
Megjegyzés: szóló módban, az Épített formátum nem választható.

Előregyártott:
Ezt a formátumot ajánljuk az első játékokhoz. Mindegyik játékos kiválaszt egyet a négy előregyártott pakliból. Szóló módban, a három megmaradt pakli kártyái alkotják az MI húzó pakliját. Ehhez a formátumhoz a játék kezdőkészletének egyetlen példányára van szükség. Az alábbiakban megadjuk a 4 előregyártott paklit:

  • 1. PAKLI : ANNIHILATION, BARON, BOOM!, BRUTE, CARAPACE, PARTISAN, REVENANT, TROLL
  • 2. PAKLI : ABOMINATION, ALPHA, COMBUSTION, LIEUTENANT, MICROCTOPUS, OGRE, SCRIBE, SHAMAN
  • 3. PAKLI : BRIGAND, DISCIPLE, GNOME, GRRR, MARTYR, METEORITE, PARASITE, VORTEX
  • 4. PAKLI : ABERRATION, ASSASSIN, CARNIVORE, CYCLONE, MACHINE, MUTANT, REPTILE, ZOMBIE

Kiválasztásos:
Ezt a formátumot az összes előregyártott pakli kipróbálása után ajánljuk. Ebben a formátumban a játékosok egy közös pakliból választanak kártyákat, hogy 8 különböző kártyából felépítsék a kezdő paklijukat. A kiválasztás menete: keverjétek meg az összes kártyát egy pakliba képpel lefelé, fordítsátok fel a négy legfelső kártyát. Az A játékos választ először egy kártyát, majd a B játékos kiválaszt maradék három kártya közül kettőt, végül az A játékos megkapja a megmaradt negyedik kártyát. Ismét fordítsátok fel a négy felső kártyát, de ezúttal a B játékos választja ki az első kártyát. Váltott kezdéssel ezt addig ismételjétek, amíg a játékosoknak megvan a 8 kártyája. Ehhez a formátumhoz a játék kezdőkészletének egyetlen példányára van szükség.

Épített:
Ezt a formátumot feketeöves játékosoknak ajánljuk, akik tökéletesen ismerik a játék csínját-bínját, a mechanizmusokat és a különleges képességek kölcsönhatásait. A játék megkezdése előtt a játékosok megépítik saját pakliját úgy, hogy az összes elérhető kártya közül 10 kártyát választanak ki (mindegyik játékosnak külön példánya van a játékból). Miután kiválasztották a 10-10 kártyát, először az A játékos fedi fel a kiválasztott kártyáit és B játékos kiválaszt egyet, amelyet A játékos eltávolít a paklijából. Majd B játékos fedi fel a kiválasztott kártyáit és A játékos választ kettőt, amelyeket B játékos eltávolít a paklijából. Végül B játékos kiválaszt egy újabb kártyát, amelyet A játékos eltávolít a paklijából. Így mindkét játékosnak 8 kártyás paklija lesz. Ehhez a formátumhoz mindkét játékosnak szüksége van a játék kezdőkészletének egy-egy példányára.

Minden játékos megkeveri a kezében levő kártyákat, majd a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyájukat a “Bástya” (Bastion) oldalával a bal szélső helyre teszik. Válasszatok kezdőjátékost, például pénzfeldobással. A kezdőjátékos 6 Manával kezdi a játékot.

A játék menete

A játékosok felváltva támadhatják egymást a csatában. Egy támadó kör a következő 3 fázisból áll:

Első fázis – Mana feltöltés

A támadó kör kezdetén a játékos annyi Manát kap, ahány kártya a kezében van, beleértve a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyát is. A Mana a kártyák költségeinek kifizetésére szolgál a következő fázisokban.

Második fázis – Megidézés

A játékos mindig a balról az első 4 (lény (Creature) vagy varázsige(Incantation)) kártya egyikét játszhatja ki a kezéből (figyelmen kívül hagyva a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyát).

Lény (Creature) kártya kijátszása, azaz a lény megidézése, csak ebben a fázisban lehetséges. A fizetendő Mana költség a kártyák bal felső sarkában látható.

Az el nem költött Mana elveszik, a következő körre nem vihető át (de varázsige (Incantation) kártya az Ostrom fázisban is kijátszható). A játéktér két sávból áll. Minden egyes lény (Creature) kártya kijátszáskor a játékos eldöntheti, hogy melyik sávba teszi le azt.

A játékosok csak a saját területükre idézik meg a lényeket: az “A játékos” a “Híd” (Bridge) kártya bal oldalán teheti le kártyáit, a “B játékos” pedig a “Híd (Bridge) kártya jobb oldalán. Az egy sávban lévő kártyák számára nincs korlátozás. Megidézett lény kártyáját a játékos felfedve (arccal felfelé) teszi az általa választott sávba, az adott sávban már játékban lévő többi lény mögé. A lény (Creature) kártya játékban marad, amíg a megidézett lény el nem pusztul.

Harmadik fázis – Ostrom

Minden lénynek van életpontja és támadópontja.

Egy lény nem támadhat abban a körben, amikor kijátszották. Minden a játékos által irányított lény a támadópontjának megfelelő sebesülést okoz a szembenálló lénynek. A lények automatikusan, előre meghatározott sorrendben aktiválódnak: először a felső sáv, a “Híd” (Bridge) kártyától legtávolabb eső lénytől kezdve a “Híd” (Bridge) kártyához legközelebb eső lényig; majd az alsó sáv, ugyanúgy a “Híd” (Bridge) kártyától legtávolabb eső lénytől kezdve a “Híd” (Bridge) kártyához legközelebb eső lényig.

Amikor egy lény legalább akkora sebesülést szenved el, mint ahány életpontja van, a lény elpusztul. Ilyenkor a lény a támadás által okozott kár egészét elszenvedi, a lény kártyája visszakerül a tulajdonos kezébe, a jobb szélső helyre.

Ezután a sávon lévő összes lény közelebb lép a “Híd” (Bridge) kártyához. A lények a kör végén megújulnak, visszakapják életpontjaikat.

Támadáskor minden lény a támadópontjával az ugyanazon a sávon lévő legközelebbi szembenálló lénynek okoz sebesülést. Ha egyetlen szembenálló lény sincs a sávon, akkor a támadás az ellenfél “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyájának okozza a kárt.

Amikor a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártya sérülést szenved el, a játékos kezében jobbra kell léptetni: annyi hellyel, amekkora az okozott sérülés.

Amikor “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártya a “Bástya” (Bastion) felével eléri a játékos kezében a jobb szélső helyet, a bástya megsemmisül, a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártya az “Erőd” (Fort) felével a játékos kezében a bal szélső helyre kerül. A bástyának okozott túlzott sérülés nem terjed át az erődre. Amikor a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártya az “Erőd” (Fort) felével eléri a játékos kezében a jobb szélső helyet, a játékos elveszíti a játékot.

A játék vége

A játék véget ér amint a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártya az “Erőd” (Fort) felével eléri a játékos kezében a jobb szélső helyet. Ekkor az ellenfél megnyeri a játékot.

Áttekintés

A lények játékba kerülnek, és ott maradnak, amíg el nem pusztulnak.

Varázsige (Incantation) kártya kijátszható a kör Megidézés és Ostrom fázisában. A varázsige célpontja bármely lény lehet. A varázsige hatása azonnali a kártya kijátszása után. Ezután a varázsige (Incantation) kártya visszakerül a játékos kezébe a jobb szélső helyre.

Különleges képességek

Ezek az ikonok mutatják egyes lények különleges képességeit. Ezeket a különleges képességeket csak akkor szabad figyelembe venni, amikor a lény játékban van.

Fröccsenés : A megcélzott lényt és a másik sávban ugyanazon a helyen található lényt is megsebesíti.

Átlyukasztás : A megcélzott lényt és ugyanabban a sávban mögötte található lényt is megsebesíti (csak ha van ilyen lény, bástyának/erődnek másodikként nem okoz kárt).

Harag : Megtámadhatja a szembenálló lényeket (bástyát/erődöt nem) már abban a körben, amelyben megidézték.

Védelem : Minden körben nullára csökkenti az első támadás okozta sebesülést.

Elpusztíthatatlan : Nem szenved semmiféle hatást vagy kárt a varázsige (Incantation) kártyák miatt.

Vérszomj : Valahányszor ez a lény megtámad és elpusztít egy szembenálló lényt, újra támad.

Roham : Valahányszor ez a lény támad, a hídhoz “rohan”, azaz addig lép előre, amíg a “Híd” (Bridge) kártya mellett áll és ekkor támad. Az okozott sebesülés a támadópontjainak száma plusz az átlépett lények száma lesz (támadása végén nem lép vissza az eredeti helyére).

Aura : Az aura kiterjeszt egy különleges képességet a szomszédos lény(ek)re, ahogy azt az aura nyíl(ak) jelzi(k).

Szóló mód – gyors játék

A szóló mód lehetővé teszi, hogy a Clash of Decks játékot egyedül játszd, a “gyors játék” vagy az “egyedi játék” szabályaival. Alkalmazd az alapjáték összes szabályát. Ha az alapjáték és a szóló mód szabályai ellentmondanak egymásnak, a szóló mód szabályait alkalmazd. Az MI arra a mesterséges intelligenciára utal, amellyel szembe kell nézned a szóló módban.

Előkészületek

Kapsz egy “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyát. Helyezd a két “Híd” (Bridge) kártyát középre.

Keverd össze a 32 kártyát egy pakliba.

Fordítsd fel a felső 4 lapot, válassz egy kártyát közülük. Az MI kapja a maradék 3 kártyát. Ezt ismételd hétszer (így neked 8, az MI-nek 24 kártyája lesz).

Keverd össze a 8 kártyád, és tedd a “Bástya” (Bastion) kártyát a bal szélső helyre.

Keverd össze az MI 24 kártyáját egy pakliba képpel lefelé. Tedd a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyát a “Bástya” (Bastion) oldalával felfelé a pakli aljára, ez lesz az MI húzó paklija. Te kezded a játékot, az első körben 6 Manát kapsz.

A játék menete

Ugyanúgy játszod a köröd, mint az alapjáték szabályaiban. Amikor a körödnek vége, az MI játszik:

Első fázis – Mana fetöltés

Az MI fix + változó mennyiségű Manát kap. Gyors játék esetén a fix mennyiség 6, a változó mennyiség 1-1 Mana minden egyes a te oldaladon játékban lévő lény után.

Második fázis – Megidézés

Fedd fel az MI pakli felső lapját, ha ez lény (Creature) kártya, helyezd az MI területén a felső sávba, a már játékban lévő lények mögé.

Ha az ebben a körben felfedett kártyák összértéke kevesebb, mint az MI Mana mennyisége, akkor fedd fel az MI pakli következő kártyáját. Ha ez lény (Creature) kártya, helyezd az MI területén az alsó sávba a már játékban lévő lények mögé.

Folytasd a kártyák felfedését és felváltva a felső és az alsó sávba lerakását (illetve a varázsigék használatát), amíg az MI által megidézett lények értéke eléri vagy meghaladja az MI rendelkezésére álló Mana mennyiségét.

Ha az MI egy varázsige (Incantation) kártyát fed fel, a varázsige a “Híd” (Bridge) kártyához legközelebb álló lényt célozza, abban a sávban ahova lény (Creature) kártya húzása esetén a lény (Creature) kártya került volna. Ha ott nincs célpont, akkor a varázsige (Incantation) kártyának nincs hatása, és az MI dobó paklijába kerül. Az MI nem költ Manát olyan varázsige (Incantation) kártyára, amelynek nincs célpontja. Az MI dobó paklija a húzó pakli mellett található, az elpusztult lényekből és a használt varázsigékből áll.

Harmadik fázis – Ostrom

Amikor az MI egyik lénye elpusztul, vagy amikor az MI egy varázsigét játszik ki, tedd a kártyát az MI dobó paklijába. Amikor az alapjátékban a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártya szenvedne el sérülést (és a játékos kezében jobbra kellene léptetni), tegyél át annyi lefordított kártyát az MI húzó paklijából a dobó paklijába (képpel felfelé), amennyi az okozott sérülés, vagy amíg az MI húzó paklijában már csak a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártya marad.

Amikor az MI húzó paklijában a “Bástya” (Bastion) kártya látható, forgasd át az “Erőd” (Fort) oldalára, keverd meg az MI dobó pakliját, és tedd vissza az “Erőd”(Fort) kártya tetejére (ez lesz az MI új húzópaklija). Amikor az MI húzó paklijában az “Erőd” (Fort) kártya látható, az MI még egy utolsó kört játszik (ha túléled nyertél).

A játék vége és a győzelem feltételei:

A játék akkor ér véget, amikor e két helyzet egyike bekövetkezik. Ha a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártya az “Erőd” (Fort) felével eljut a kezedben a jobb szélső helyre, az MI azonnal megnyeri a játékot, vesztettél.

Ha az MI húzó paklijában csak a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártya maradt az “Erőd” (Fort) felével felfelé, akkor az MI még egy utolsó kört játszik. Ha ezt az utolsó kört túléled, az MI elveszti a játékot, nyertél.

Szóló mód – egyedi játék

Finom hangold az MI nehézségi szintjét és próbáld meg elérni az 5. szintet! Az “egyedi játék” előtt javasoljuk, hogy játssz néhány “gyors játékot”, hogy megtanuld és felfedezd a Clash of Decks szóló módjának szabályait és sajátosságait.

1 / Válassz nehézségi szintet:

Könnyű: 1 nehézségi pont

Közepes: 2 nehézségi pont

Nehéz: 3 nehézségi pont

Hősies: 4 nehézségi pont

Legendás: 5 nehézségi pont

2 / Szabd személyre az MI-t a választott nehézségi szintnek megfelelően:

Határozd meg a változó Mana mennyiséget az MI Mana feltöltés fázisára:

+1 Mana minden a te területeden játékban lévő lényért (+0 nehézségi pont).

+2 Mana minden a te területeden játékban lévő lényért (+2 nehézségi pont).

Határozd meg a fix Mana mennyiséget az MI Mana feltöltés fázisára:

6 (+0 nehézségi pont)

7 (+1 nehézségi pont)

8 (+2 nehézségi pont)

9 (+3 nehézségi pont)

10 (+4 nehézségi pont)

Határozd meg a kezdő játékost:

Te (+0 nehézségi pont)

MI (+1 nehézségi pont)

Határozd meg az MI ellenálló képességét:

bástya nélkül – az MI közvetlenül a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártya “Erőd” (Fort) oldalával kezdi a játékot (-1 nehézségi pont)

bástyával – az MI a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártya “Bástya” (Bastion) oldalával kezdi a játékot (+0 nehézségi pont)

Határozd meg az MI ellenállását:

Az MI ellen végrehajtott ostrom során a támadó lényeid támadópontjuknak megfelelő sebesülést okoznak (+0 nehézségi pont)

Az MI ellen végrehajtott ostrom során minden támadás egy sebesülést okoz (+2 nehézségi pont)

Határozd meg milyen plusz különleges képességet kapjanak az MI által kijátszott lények:

Nincs plusz különleges képesség (+0 nehézségi pont)

Fröccsenés (+1 nehézségi pont)

Átlyukasztás (+1 nehézségi pont)

Harag (+1 nehézségi pont)

Védelem (+1 nehézségi pont)

Vérszomj (+1 nehézségi pont)

3 / Most már játszhatsz!

Kérdéseid vagy javaslataid vannak a szabályokkal kapcsolatban? Lépj kapcsolatba velünk az info@grammesedition.fr címen

GyIK – Általános

Játszhatom a Clash of Decks játékot egyetlen kezdőkészlettel? A kezdőkészlet egyetlen példányára van szükség a szóló módok és a párbaj mód “Előregyártott” és “Kiválasztásos” formátumainak játszásához. A párbaj mód “Épített” formátumának játszásához minden játékosnak rendelkeznie kell a kezdőkészlet egy-egy példányával.

Ha a hídhoz közelebb álló lény elpusztult, akkor az ottmaradt lényeket rögtön közelebb kell vinnem a hídhoz, vagy ott kell maradniuk a kör végéig? Amikor egy lény elpusztul (és így visszakerül a játékos kezében a jobb szélső helyre), az összes többi lényt azonnal a híd felé kell mozgatni, feltöltve a helyet.

Lehetséges-e egyetlen lényt sem megidézni a megidézés fázisban? Igen, lehet, hogy semmit sem idézünk meg, akár a játékos döntése akár a Mana hiánya miatt.

Kijátszhatom az összes kártyát a kezemből a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártya kivételével? Nem, legalább egyet meg kell tartani. Ha a kezedben csak a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártya marad, akkor az lesz a kezedben a jobb szélső kártya, ezért elveszíted a játékot.

Figyelembe véve, hogy csak a kezemben lévő 4 baloldali kártyát tudom lejátszani, nem számítva a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyát, ez ugyanaz a 4 kártya lesz az egész megidézés fázisban, vagy egy kártya kijátszása azonnal hozzáférést ad a következő kártyához? A megidézés fázis során, amikor a játékos a kezéből kijátszik egy kártyát, a balról 5. kártya azonnal balról 4. kártyává válik. Így már ebben a megidézés fázisban is kijátszhatóvá válik ez a kártya.

Helyezhetők-e a játékba lépő (épp kijátszott) kártyák ugyanazon a sávon már játékban lévő kártyák közé? Nem, amikor egy kártya belép a játékba egy sávban, azt a hídtól legtávolabb lévő kártya mögé kell helyezni.

Ha egy támadás a lény életpontjainál nagyobb sebesülést okoz, akkor ezt a plusz sebesülést az ugyanazon a sávon lévő következő lény vagy “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártya megkapja? Nem, a “felesleg” sebesítés elvész. Így lehetséges egy nagy értékű támadást egy olyan lénnyel felfogni, amelynek csak néhány életpontja van.

Amikor a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort kártya bal oldalán lévő kártyákat kijátszom, az automatikusan balra mozog. Aztán amikor az elpusztult lények ismét kézbe kerülnek, akkor a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort kártya jobbra mozog vissza. Tehát ez a rendszer gyógyításként működik? Pontosan!

Minél több lényem van játékban, annál kevesebb életpontom és Manám van? Pontosan ez a rendszer lehetővé teszi a játékosok közötti erőviszonyok folyamatos kiigazítását.

Ha egy támadás a Bástyának megmaradt életpontjain felül okozna kárt, akkor ez a plusz kárt az Erőd megkapja? Nem, a Bástyának okozott “felesleges” sérülés nem terjed át az Erődre.

Mikor játszhatok varázsige (Incantation) kártyát? A varázsigék bármikor kijátszhatók a megidézés és az ostrom fázisban. Egy varázsige (Incantation) kártya kijátszásakor meg kell jelölni a megcélzott lényt. A varázsige (Incantation) kártyát kijátszásakor fel kell fedni, és a játékos kezének jobb szélső helyére kell visszahelyezni, amint a hatása befejeződött.

Kijátszhatok-e egy varázsige (Incantation) kártyát többször is egy körben? Ha 4 vagy kevesebb kártya van a kezedben, a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyán kívül, akkor egy kör alatt többször is kijátszhatod ugyanazt a varázsige kártyát (a jobb szélre helyezve is még mindig a 4 baloldali kártya egyike lesz), persze csak addig, amíg a rendelkezésedre áll Mana a kártya költségének a megfizetésére.

A varázsige (Incantation) kártyák ugyanazt a szabályt követik, mint a lény kártyák, amelyek a kijátszásuk körében még nem támadnak? Nem, a varázsige (Incantation) kártyák hatásai azonnal érvényesülnek.

Kötelezőek a különleges képességek? Igen, a különleges képességek automatikusan és szisztematikusan érvényesülnek. Ha alkalmazhatóak, akkor alkalmazásuk kötelező.

Ha egyszerre több lény elpusztul a Fröccsenés vagy az Átlyukasztás segítségével, melyik sorrendben kerülnek vissza a játékos kezébe? A játékos szabadon eldöntheti, hogy milyen sorrendben kerüljenek vissza a kezükbe a jobb szélre.

GyIK – Különleges képességek

Ha Átlyukasztás vagy Fröccsenés különleges képességű lény megtámadja a Védelem különleges képességű lényt, akkor az Átlyukasztás vagy a Fröccsenés életbe lép? Igen. A Védelem különleges képesség nem elnyeli a támadást, hanem a Védelem különleges képességgel rendelkező lény sebesülését nullázza (körönként egyszer).

Egy lényt egy Átlyukasztás különleges képességű szembenálló lény támad meg. Ha a megtámadott mögött nincs lény, a Átlyukasztás okoz-e kárt a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyában? Nem, az Átlyukasztás különleges képesség csak lényeket károsít, a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyát soha.

Ha egy lény mind a Fröccsenés, mind az Átlyukasztás különleges képességeivel rendelkezik, akkor az Átlyukasztás aktiválódik a Fröccsenéssel megsebzett lény mögött is? Nem, az Átlyukasztás csak a támadás által megcélzott lény mögötti lényt károsítja, ugyanazon a sávon.

Ha a sávban nincs lény, és a lényem megtámadja a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyát, aktiválódik-e a Fröccsenés vagy az Átlyukasztás? Nem, a Fröccsenés és az Átlyukasztás különleges képességek csak a lényeken aktiválódnak, a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyán soha.

A Harag különleges képessége lehetővé teszi egy lény számára, hogy megtámadja a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyát abban a körben, amelyben kijátszották? Nem, a Harag különleges képessége csak azt engedi, hogy a lények a szembenálló lényeket támadják meg (a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyát soha) abban a körben, amelyben kijátszották.

Megcélozhat-e egy Elpusztíthatatlan különleges képességű lényt egy varázsige? Igen. Még akkor is, ha nem szenved semmilyen sebzést, az Elpusztíthatatlan különleges képességű lény lehet egy varázsige (Incantation) kártya célpontja.

Ha egy Roham különleges képességgel rendelkező lény nem áll a legközelebb a hídhoz, akkor két támadást hajt végre: az egyiket a mozgatással, majd a másodikat, amikor sorra kerül mint a sávjában a hídhoz legközelebbi kártya? Nem, a Roham különleges képességű lény csak egyszer támad körönként.

Mikor tűnik el a Roham különleges képessége által biztosított támadási bónusz? A Roham különleges képessége által biztosított támadási bónusz az Ostrom fázis végéig aktív marad.

Ha egy Vérszomj különleges képességű lény elpusztít egy lényt, és a sávjában nincsenek szembenálló lények, akkor megtámadja-e a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyát? Igen, ha egy Vérszomj különleges képességgel rendelkező lény elpusztítja a sáv utolsó szembenálló lényét, akkor újra támad, és így a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyát veszi célba (kivéve, ha a lényt ebben a körben játszották ki, és csak a Harag különleges képessége miatt támadhatott már ebben a körben).

A Vérszomj különleges képességű lény támadhat-e újra, miután elpusztította a “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártyát? Nem, a Vérszomj különleges képesség csak akkor aktiválódik, amikor egy lény pusztult el. A “Bástya/erőd” (Bastion/Fort) kártya nem lény.

A szomszédos lény meddig élvezi az Aura által biztosított különleges képességeket? A szomszédos lény mindaddig élvezi az aurával kiterjesztett különleges képességet, amíg az Aurával rendelkező lény játékban van. Amint az a lény elmozdul vagy elhagyja a játékot (és visszatér a játékos kezébe), a szomszédos lény elveszíti az Aura által biztosított hatást.

Az Aura különleges képességű lény számára milyen előnyt jelent az Aura különleges képesség? Semmilyent, az Aura különleges képesség csak a nyíllal jelzett szomszéd(ok)nak biztosít előnyt.

Translation : József Varga