Önsöz
Devasa köprüler ile birbirine bağlanmış yüzlerce adadan oluşan bir bölge olan Erret Takım Adalarından gelen kadim bir Büyücü Lordusunuz. Bu köprüler bir zamanlar Takım Adalara kudret, refah ve güçlü ticaret bağları sağlıyor, onlar aracılığı ile dağıtılan zenginlikler Takım Adaların tüm sakinlerine rahat ve kaygısız bir yaşam sunuyordu. Fakat günümüzde nüfusun aşırı artması, doğal kaynakların tüketilmesi ve Büyücü Lordlarının aç gözlülüğü Erret Takım Adalarında kıyametvari bir dengesizlik yaratmış bulunmakta. Artık yerin yarılıp zayıf bir adanın denizler tarafından yutulmadığı bir gün bile geçmiyor. Bu sebeple Büyücü Lordları yukarı bölgelerdeki en güvenli adaların kontrolü için savaşıyor. Bu düşmanca ortamda hayatta kalabilmek için sizin de köprüleri aşıp diğer Büyücü Lordları ile savaşmanız ve onların topraklarını ele geçirmeniz gerekiyor.
Kurulum
Her oyuncu bir Kale (Bastion/Fort) kartı alır. 2 Köprü kartı oyun alanına yerleştirilir.
Yeni bir Clash of Decks oyununa başlamadan önce oyun tipi ve varyantına karar verin.
Önce oyun tipini seçin: Tek başınıza oynamak için tek kişilik tipi veya iki kişi için Düello tipi. Yakında diğer oyun tipleri de hazır olacak (Müttefik, 2ye karşı 2, Herkes tek, Destan…).
Daha sonra varyantı seçin: Hazır deste, Kart seçmeli ve Özel deste. Not: Tek kişilik oyunda Özel deste seçilemez.
Hazır deste: İlk oyunlarınız için bu varyantı tavsiye ederiz. Her oyuncu 4 hazır desteden birini seçer. Eğer tek kişilik oynuyorsanız diğer 3 deste YZ (Yapay Zeka) destesini oluşturur. Bu varyant için sadece bir tane başlangıç setine ihtiyacınız vardır. Hazır 4 destenin kart listeleri aşağıdadır.
- DESTE 1 : ANNIHILATION, BARON, BOOM!, BRUTE, CARAPACE, PARTISAN, REVENANT, TROLL
- DESTE 2 : ABOMINATION, ALPHA, COMBUSTION, LIEUTENANT, MICROCTOPUS, OGRE, SCRIBE, SHAMAN
- DESTE 3 : BRIGAND, DISCIPLE, GNOME, GRRR, MARTYR, METEORITE, PARASITE, VORTEX
- DESTE 4 : ABERRATION, ASSASSIN, CARNIVORE, CYCLONE, MACHINE, MUTANT, REPTILE, ZOMBIE
Kart seçmeli: Kart seçmeli varyantı hazır deste çeşitlerini denedikten sonra oynamanızı tavsiye ederiz. Bu varyantta oyuncular 8 farklı karttan oluşan ellerini hazırlamak için ortak bir desteden kart seçerler. Bütün kartları karıştırarak bir deste oluşturun. Sonra bu destenin ilk 4 kartını açın. İlk olarak A oyuncusu bir tane kart seçer. Daha sonra B oyuncusu kalan 3 karttan 2 sini seçer. Daha sonra kalan kartı A oyuncusu alır. Şimdi bu süreci bir daha gerçekleştirin fakat bu sefer ilk kartı B oyuncusu seçsin. Her oyuncuda sekizer kart olana kadar bu işlemi tekrar edin. Kart seçimli varyantı oynamak için sadece bir adet başlangıç setine ihtiyaç vardır.
Özel deste: Bu varyant oyun mekanizmalarını ve özel güç sinerjilerini çok iyi kavramış oyuncular içindir. Oyuna başlamadan önce oyuncular Mevcut kartlar içerisinden 10 kart seçerek kendi destelerini hazırlar. Önce A oyuncusu destesindeki 10 kartı açar ve B oyuncusu bunlardan birini oyun dışı bırakır. Daha sonra B oyuncusu 10 kartını açar ve A oyuncusu bir kartı oyun dışı bırakır. Daha sonra A oyuncusu kalan 9 karttan birini daha oyun dışına çıkartır. Son olarak B oyuncusu A oyuncusunun kalan 9 kartından bir tanesini daha oyun dışı bırakır. Her desteden 2 şer kart çıkartıldıktan sonra her oyuncunun 8 kartlık destesi hazır olmuş olur. Bu varyant için her oyuncunun bir adet başlangıç seti olması gerekir.
Her oyuncu elini oluşturan desteyi karıştırır daha sonra Kale kartını elinin en sol tarafına, Bastion tarafında olacak şekilde koyar. İlk başlayan oyuncuyu rastgele belirleyin. Birinci tura bu oyuncu 6 Mana (büyü kaynağı) ile başlar.
Oynanış
Her oyuncu kendi turunda 3 aşama oynar.
1. Aşama – Mana Üretimi:
Oyuncu elindeki kart sayısı kadar (Kale kartı dahil) Mana kazanır. Mana 2. aşamada kart maliyeti ödemek için kullanılır.
2. Aşama – Çağırma:
Oyuncu 1. aşamada kazandığı Manayı elinden kart oynamak için harcayabilir. Oyuncu elindeki (Kale hariç) en sol 4 kartı oynayabilir.
Bir kartın Mana maliyeti sol üst köşesinde belirtilmiştir. Bir turda harcanmayan Mana kaybolur, dolayısıyla bir oyuncu 1. aşamada ürettiğinden daha fazla Mana harcayamaz.
Oyun alanı 2 şeritten oluşur. Bir kart oynarken oyuncu o kartı hangi şeride oynayacağına karar verir.
Oyuncular yaratıklarını sadece kendi diyarlarına çağırabilir: A oyuncusu köprülerin soluna, B oyuncusu ise sağına kart oynayabilir. Bir şeritteki kart sayısının sınırı yoktur. Çağırılan bir yaratık oyuncunun elinden oyun alanına açık bir şekilde, istenilen şeride, oyundaki diğer yaratıkların arkasına (yani köprüden en uzaktaki yaratık olacak şekilde) yerleştirilir. Kart yok edilene kadar oyunda kalır.
3. Aşama – Taaruz
Her yaratığın bir Sağlık (sağ alt köşe) ve Saldırı (sol alt köşe) değeri vardır.
Bir yaratık oyuna girdiği el saldıramaz. Oyuncunun kontrol ettiği her yaratık Saldırı değerini karşı taraftaki bir yaratığa hasar olarak verir. Yaratıklar önceden belirlenen bir sıra ile aktif hale gelir: Önce üst şerit, köprüden en uzaktaki yaratıktan başlayarak köprüye doğru, daha sonra alt şerit aynı şekilde.
Bir yaratık Sağlık değeri veya üzerinde hasar aldığında yok edilmiş olur. Kart hasarın tamamını almış sayılır ve sahibinin eline en sağda olacak şekilde geri döner.
Daha sonra aynı şeritteki kalan tüm yaratıklar boşluğu dolduracak şekilde köprüye doğru kaydırılır. Yaratıklar turun sonunda sağlıklarını geri kazanır.
Taaruz sırasında yaratıklar Saldırı değerlerini aynı şeritteki en yakın düşman yaratığına verir. Eğer karşı tarafta saldırılabilecek bir yaratık yoksa bu hasar doğrudan rakibin Kalesine verilir.
Bir kale hasar aldığında oyuncu elinde o miktarda sağa kaydırılır.
Kale Bastion halinde elin en sağına ulaştığında yok edilmiş olur: Kartı Fort tarafına çevirin ve tekrar elin en soluna alın.Bastion tarafına verilen fazla hasar Fort tarafına taşınmaz. Fort kartı elin en sağına ulaştığında o oyuncu oyunu kaybeder.
Oyun sonu
Bir oyuncunun elindeki Fort kartı elin en sağına ulaştığında oyun biter ve diğer oyuncu oyunu kazanmış olur.
Referans kartı
Yaratıklar oynandığında, yok edilene kadar oyunda kalır.
Bir Büyü kartı oyuncunun sırasında Çağırma veya Taaruz aşamasında oynanabilir. Bir Büyünün etkisi kart oynanır oynanmaz devreye girer. Daha sonra Büyü kartı sahibinin eline, en sağ tarafa, geri döner.
Özel güçler listesi
Bu ikonlar bazı yaratıkların özel güçlerini belirtir. Bu güçler yalnızca o yaratık oyundayken etkindir.
Sıçrama : Hasarını hem hedeflenen yaratığa hem de diğer şeritte aynı konumda olan yaratığa verir.
Delici : Hasarını hem hedeflenen yaratığa hem de aynı şeritte arkasındaki yaratığa (Kaleye değil) verir.
Öfke : Rakip yaratığa (Kaleye değil) oyuna girdiği turda saldırabilir.
Koruma : Her tur bu yaratığa yöneltilen ilk saldırının hasarını sıfıra indirir.
Yok Edilemez : Büyü kartlarından etki veya hasar alamaz.
Çılgın : Bu yaratık saldırıp bir yaratığı yok ettiğinde tekrar saldırır.
Depar : Bu yaratık her saldırdığında Köprüye en yakın hale gelene kadar kaydırılır. Bu saldırı için Köprüye doğru hareket ederken üstünden atladığı yaratık sayısı kadar fazladan hasar verir.
Avra : Bu özel güçten bitişik yaratık da faydalanır.
Tek kişi – Hızlı oyun
Tek kişilik oyunu Hızlı veya Özelleştirilmiş oynayabilirsiniz. Temel kuralların hepsi geçerlidir. Temel kurallar ile Tek kişi kuralları çelişiyorsa Tek kişi kurallarını uygulayın. YZ bu oyun türünde karşılaşacağınız Yapay Zekayı temsil etmektedir.
Kurulum:
Bir Kale kartı alın. 2 Köprü kartını oyun alanına yerleştirin.
32 kartı karıştırıp bir deste haline getirin.
Bu destenin ilk 4 kartını açın. Bunlardan birini kendinize seçin, diğer 3 kartı YZ alır. Elinizde 8 kart, YZ da ise 24 kart olana kadar aynı işlemi tekrarlayın.
8 kartınızı karıştırın ve Kale kartınızı Bastion tarafında elinizin en soluna yerleştirin.
YZ nın 24 kartını karıştırıp kapalı bir şekilde bir deste halinde yerleştirin. Bu destenin en altına bir Kale kartını Bastion tarafıyla koyun. Oyuna siz başlayın, ilk turunuzda sadece 6 Mana kazanın.
Oynanış:
Sizin turunuz temel oyunla aynı şekilde oynanır. Turunuz bitince YZ turu başlar:
1. Aşama: Mana Üretimi
YZ önce sabit bir miktar sonra değişken miktar Mana kazanır. Hızlı oyunda sabit miktar 6, değişken miktar ise sizin oyundaki her yaratığınız için +1 Manadır.
2. Aşama: Çağırma
YZ destesinin en üst kartını açın ve YZ diyarına, üst şeride, oyunda olan yaratıkların arkasına yerleştirin. Eğer bu yaratığın Mana maliyeti YZ nın toplam Manasından az ise YZ destesindeki bir sonraki kartı açın.
Bu kartı YZ diyarına, alt şeride, oyunda olan yaratıkların arkasına yerleştirin.
Mana maliyetleri toplamı YZ nın Mana miktarına eşit veya büyük olana kadar bu şekilde her seferinde diğer şerite yerleştirerek kart açmaya devam edin.
YZ bir Büyü kartı açarsa bu kart o şeritte köprüye en yakın olan yaratığı hedef alır. Eğer böyle bir hedef yoksa Büyü kartı etki etmez ve YZ ıskarta destesine koyulur. YZ hedefi olmayan bir büyü kartı için Mana harcamaz. YZ ıskarta destesi, YZ destesinin yanına koyulur ve yok edilmiş YZ yaratıkları ve büyü kartlarından oluşur.
3. Aşama: Taaruz
Bir YZ yaratığı yok edildiğinde veya Büyü kartı oynandığında YZ ıskarta destesine koyun. YZ sizin yaratıklarınızdan hasar aldığında hasar miktarı kadar kartı YZ destesinden alıp açık bir şekilde ıskarta destesine koyun.
YZ destesi bitip Bastion kartı ortaya çıkınca, kartı Fort tarafına çevirin. Daha sonra ıskarta destesini karıştırıp Fort kartının üstüne kapatın.
Oyun sonu ve kazanma koşulu:
Oyun aşağıdakilerden biri olunca sonlanır. Sizin Fort kartınız elinizin en sağına ulaşırsa YZ oyunu kazanır.
YZ destesi bitip Fort kartı açığa çıkarsa YZ son bir tur oynar. Bu turdan sağ çıkarsanız oyunu kazanırsınız.
Tek kişi – Özelleştirilmiş oyun
YZ zorluğunu ayarlayarak 5. seviyeye ulaşmaya çalışın! Özelleştirilmiş oyunu denemeden önce bir kaç sefer Hızlı oyunu oynayarak kurallara alışmanızı tavsiye ederiz.
1/ Deste hazırlığından sonra bir zorluk seçin:
Kolay: 1 zorluk puanı
Orta: 2 zorluk puanı
Zor: 3 zorluk puanı
Kahraman: 4 zorluk puanı
Destansı: 5 zorluk puanı
2/ Daha sonra seçilen zorluk derecesine göre YZ yı ayarlayın
YZ nın değişken Mana üretimini özelleştirin:
Oyunda olan her yaratığınız için +1 Mana üretimi (+0 zorluk puanı)
Oyunda olan her yaratığınız için +2 Mana üretimi (+2 zorluk puanı)
YZ nın sabit Mana üretimini özelleştirin:
6 (+0 zorluk puanı)
7 (+1 zorluk puanı)
8 (+2 zorluk puanı)
9 (+3 zorluk puanı)
10 (+4 zorluk puanı)
İlk oyuncuyu belirleyin:
Oyuncu (+0 zorluk puanı)
YZ (+1 zorluk puanı)
YZ nın dayanıklılığını belirleyin:
YZ oyuna Bastion tarafını kullanmadan Fort tarafında başlar (-1 zorluk puanı)
Bastion ile başlar (+0 zorluk puanı)
YZ nın direncini belirleyin:
Saldırılarınız YZ ya yaratıklarınızın saldırı değeri kadar hasar verir (+0 zorluk puanı)
Saldırılarınız YZ ya 1 az zarar verir (+2 zorluk puanı)
Bütün YZ kartlarına verilecek bir Özel güç belierleyin:
Güç yok (+0 zorluk puanı)
Sıçrama (+1 zorluk puanı)
Delici (+1 zorluk puanı)
Öfke (+1 zorluk puanı)
Koruma (+1 zorluk puanı)
Çılgın (+1 zorluk puanı)
3/ Oyun başlasın!
Kurallar ile ilgili soru veya tavsiyeniz mi var? Bizimle temasa geçin: info@grammesedition.fr
SSS – Genel
Clash of Decks’i tek bir başlangıç seti ile oynayabilir miyim? Tek kişi ve düello (kart seçmeli varyantı) oyunlarını oynamak için yalnızca bir başlangıç seti yeterlidir. Düello oyunu (deste hazırlama varyantı) oynamak için her oyuncunun bir adet başlangıç setine sahip olması gerekir.
Köprüye daha yakın bir yaratık yok edildiğinde kalan yaratıkları hemen köprüye yaklaştırmalı mıyım yoksa turun sonuna kadar beklemek mi gerekli? Bir yaratık yok edilip sahibinin elinin en sağ tarafına geri döndüğünde diğer yaratıkların tamamı hemen köprüye doğru kaydırılarak boşluk doldurulmalıdır.
Çağırma aşamasında hiç bir yaratık çağırmamak mümkün mü? Evet, oyuncu isteği ile veya Mana yetersizliğinden yaratık çağırmamak mümkündür.
Kale kartı hariç elimdeki tüm kartları oynayabilir miyim? Hayır, en az bir tane muhafaza etmen gerekir.
Kale kartı hariç en soldaki 4 kartı oynayabildiğim düşünülür ise, çağırma aşamasının tamamı için aynı 4 kartı mı kullanabilirim yoksa bir kartı oynamak hemen bir sonraki kartı kullanmama izin verir mi? Çağırma aşamasında bir kart oynadığınız anda elinizdekı 5. kart artık 4. kart konumuna düşer ve hemen bu aşamada veya daha sonraki turlarda kullanılabilir.
Oyuna sokulan kartlar aynı şerit içerisinde halen oyunda olan başka kartların arasına sokulabilir mi? Hayır, bir kart oyuna girdiğinde o şeritteki köprüden en uzaktaki konuma yerleştirilmeildir.
Bir saldırı bir yaratığa sağlık değerinden fazla hasar verir ise bu hasarın artan miktarı sıradaki diğer yaratığı etkiler mi? Hayır, fazla hasar kaybolur. Dolayısıyla yüksek güçlü bir saldırıyı güçsüz bir yaratıkla engellemek mümkündür.
Kalemin solundaki kartları oynadığımda Kalem sola kaymış oluyor. Yok edilmiş bir yaratık elime geri döndüğünde de sağ tarafa geliyor. Yani bu sistem iyileşme olarak çalışıyor, değil mi? Kesinlikle!
Yani oyunda ne kadar yaratığım varsa o kadar az Mana ve canım kalmış oluyor? Kesinlikle, bu sistem oyuncular arasındaki güç dengesinin sürekli olarak yeniden ayarlanmasını sağlıyor.
Bir saldırı Bastiona kalan canından fazla hasar verirse, artan hasar Forta aktarılır mı? Hayır aktarılmaz.
Bir büyü kartı ne zaman oynanabilir? Büyü kartları çağırma ve Taaruz aşamaları sırasında herhangi bir zamanda oynanabilir. Genellikle bir büyü kartı oynandığında hedef olarak bir yaratık belirtilmelidir. Büyü kartı oynandığında açılır ve etkisi çözümlendikten sonra sahibinin eline en sağ tarafta geri döner.
Aynı büyü kartı bir turda birden fazla kez kullanılabilir mi? Elinizde Kale dahil 5 veya daha az kart varsa ve Mananız yeterli ise büyü kartını birden fazla kez oynayabilirsiniz.
Büyüler de yaratıklar gibi oyuna girdiklerinden bir sonraki turda mı hasar verirler? Hayır, büyü kartlarının etkileri hemen çözümlenir.
Özel Güçleri kullanmak mecburi midir? Evet, bu güçler otomatikman etki eder. Eğer etki edebiliyorlarsa, etmek zorundadırlar.
Sıçrama ve Delici etkileri ile bir saldırıda birden fazla yaratık yok edilirse hangi sıra ile sahiplerinin eline dönerler? Kartların sahibi bu yaratıkların elinin sağına hangi sırayla geleceğine kendisi karar verir.
SSS – Özel Güçler
Sıçrama ve Delici özel güçleri bir yaratığa saldırırsa ve o yaratıkta da Koruma özel gücü varsa, Sıçrama ve Delici özellikleri yine de çalışır mı? Evet çalışır. sadece Koruma özel gücüne sahip yaratığa uygulanan hasar emilmiş olur.
Delici özel gücüne sahip bir yaratık rakip yaratığa hasar veriyor. Eğer hasar alan yaratığın arkasında başka yaratık yoksa Delici özelliği Kaleye hasar verir mi? Hayır Delici gücü sadece yaratıklara hasar verebilir Kaleye değil.
Bir yaratıkta hem Sıçrama hem de Delici özel gücü varsa, Delici gücü Sıçramadan etkilenen yaratığı da etkileyip arkasındaki yaratığa hasar verir mi? Hayır, Delici gücü sadece saldırının hedef aldığı yaratık ile aynı şeritte etki eder.
Bir şeritte hiç yaratık yoksa ve benim yaratığım Kaleye saldırırsa Sıçrama veya Delici güçleri etki eder mi? Hayır Delici ve Sıçrama güçleri sadece yaratıkları etkiler, Kaleyi değil.
Öfke özel gücü bir yaratığın oyuna girdiği turda Kaleye saldırmasına izin verir mi? Hayır, Öfke gücü sadece rakip yaratıklara saldırmasına izin verir, Kaleye değil.
Yok Edilemez özel gücüne sahip bir yaratık Büyülere hedef olabilir mi? Evet. Zarar görmese veya etkiye maruz kalmasa bile Büyü kartlarına hedef olabilir.
Eğer Depar özel gücüne sahip bir yaratık köprüye en yakın konumda değilse, ilki oyuna girdiğinde ve diğeri şeritte sırası geldiğinde olmak üzere 2 kere mi saldırır? Hayır Depar özel gücüne sahip bir yaratık her tur bir kere saldırır.
Depar özel gücünün verdiği ek saldırı gücü ne zaman kaybolur? Taaruz aşamasının sonunda.
Çılgın özel gücüne sahip bir yaratık rakip yaratığı yok ettiğinde şeridinde başka rakip yaratık kalmazasa Kaleye saldırır mı? Evet bu güce sahip bir yaratık şeridindeki son rakibi yok ettiğinde tekrar saldırarak Kaleyi hedefler. (Eğer bu güce sahip yaratık bu turda oyuna girdiyse ve Öfke özel gücü sayesinde saldırdıysa Kaleye saldıramaz).
Çılgın özel gücüne sahip bir yaratık Bastionu yok ettiğinde yeniden saldırır mı? Hayır Çılgın gücü sadece bir yaratık yok edildiğinde tetiklenir. Kale bir yaratık değildir.
Avra özel gücü ne zamana kadar bitişik yaratığı etkiler? Avra özellikli yaratık oyunda olduğu sürece etki sürer. Bu yaratık hareket ettiği veya oyunu terk edip sahibinin eline döndüğü anda Avra etkisi iptal olur.
Avra özel gücüne sahip yaratık bu güçten kendisi de yararlanır mı? Hayır sadece bitişiğindeki yaratıklar bundan faydalanır.
Translation : Deniz U.