Въведение

Вие сте владетели магьосници, борещи се за оцеляването си на архипелага Ерет, територия, състояща се от стотици острови, свързани помежду си чрез огромни мостове. Някога мостовете били символ на величие и просперитет и способствали процъфтяващата търговия между островите, а това от своя страна осигурявало на всички поданици охолен живот и безгрижие. Но в днешни времена пренаселеността, изчерпващите се запаси от природните ресурси и сляпата алчност на владетелите магьосници са довели архипелага Ерет до катаклизмен дисбаланс. Не минава и ден без земята да бъде разкъсвана и моретата да поглъщат някой от най-неукрепените острови. Владетелите магьосници водят непрестанна борба за контрол над най-издигнатите и сигурни острови на архипелага. За да оцелеете в тези враждебни територии, трябва да пресечете мостовете и да се изправите в битка срещу другите владетели магьосници, завоювайки земите им.

Подготовка

Всеки играч получава карта „Бастион/Укрепление“. Поставете 2-те карти „Мост“ в игровата зона.

Преди да започнете игра на Clash of Decks се налага да изберете формат, с който да играете.

Първо изберете режим в зависимост от броя на играчите – соло или дуел. Допълнителни режими (Кооперативен, 2-ма срещу 2-ма, Всеки за себе си, Легаси) ще бъдат налични скоро.

След това изберете формат: преконструиран, драфт или конструиран. Бележка: Ако играете соло режим, не може да изберете конструиран формат.

ПРЕКОНСТРУИРАН: Съветваме ви да се спрете на този формат при първите си игри. Всеки играч избира едно от четирите предварително създадени тестета. Ако играете соло режим, картите от останалите три тестета формират тестето на ИИ. Необходимо ви е само едно копие от стартовия пакет на играта, за да играете този формат. Следват списъци с картите на четирите преконструирани тестета:

  • DECK 1 : ANNIHILATION, BARON, BOOM!, BRUTE, CARAPACE, PARTISAN, REVENANT, TROLL
  • DECK 2 : ABOMINATION, ALPHA, COMBUSTION, LIEUTENANT, MICROCTOPUS, OGRE, SCRIBE, SHAMAN
  • DECK 3 : BRIGAND, DISCIPLE, GNOME, GRRR, MARTYR, METEORITE, PARASITE, VORTEX
  • DECK 4 : ABERRATION, ASSASSIN, CARNIVORE, CYCLONE, MACHINE, MUTANT, REPTILE, ZOMBIE

ДРАФТ: Съветваме ви да опитате „Драфт“ формата след като сте пробвали всички преконструирани тестета. В този формат играчите избират карти от едно общо тесте, за да изградят ръка от 8 уникални карти. Размесете всички карти и разкрийте най-горните 4. Играч „А“ първи избира 1 от тези карти. Играч „В“ след това избира 2 от оставащите 3 карти. Последната карта остава за играч „А“. Направете същото, но този път играч „В“ избира пръв. Повтаряйте това, докато и двамата играчи съберат по 8 карти. Необходимо ви е само едно копие от стартовия пакет на играта, за да играете този формат.

КОНСТРУИРАН: Конструираният формат е предназначен за експерти, които са овладели механиките на играта и са добре запознати със синергията на специалните умения. Преди да започнете всеки играч изгражда собствено тесте, като избира 10 от всички налични карти. Играч „А“ първи разкрива 10-те си карти, а играч „В“ избира една от тях и я премахва до края на играта. След това играч „В“ разкрива своето тесте от 10 карти и играч „А“ отстранява 2 от тях. Накрая играч „В“ избира да махне още една карта от 9-те останали на играч „А“. След като са отстранени по две карти от всяко тесте, всеки играч разполага с ръка от 8 карти. Необходимо е всеки играч да има свое копие на стартовия пакет на играта, за да играете този формат.

Всеки играч размесва картите, изграждащи ръката му. След това поставя картата „Бастион“ в най-лявата позиция в ръката си. Хвърлете ези или тура, за да определите стартовия играч. През първия си ход този играч разполага само с 6 мана.

Как се играе

Играчите се редуват да извършват по един ход. Ходът се състои от 3 фази:

Фаза 1 – Възстановяване на мана:

Получавате толкова мана, колкото карти имате в ръката си, включително и за картата „Бастион/Укрепление“. Маната служи за заплащане на цената на картите и се използва през фаза 2.

Фаза 2 – Призоваване:

Може да ползвате получената през фаза 1 мана, за да играете картите от ръката си. Може да играете само 4-те най-леви карти от ръката си ( картата „Бастион/Укрепление“ не се брои).

Цената в мана е указана в горния ляв ъгъл на картите. Неизползвана мана не се запазва за следващ ход. Не може да изразходите повече мана, отколкото сте генерирали по време на предишната фаза 1.

Игралната зона се състои от две ленти. Когато играете карта, вие избирате в коя лента да я поставите.

Може да призовавате чудовища само в своето владение – играч „А“ играе картите си само отляво на картите „Мост“, а играч „В“ само отдясно. Няма ограничение на броя на картите в една лента. Поставяте призованото чудовище от ръката си в игралната зона с лицето нагоре, в лента по избор, след другите изиграни чудовища (ако няма други чудовища в избраната лента, сложете картата непосредствено до моста). Чудовищата остават в игра, докато не бъдат унищожени.

Фаза 3 – Нападение:

Чудовищата имат два показателя – точки живот и атакa.

Чудовищата не може да нападат в същия ход, през който са призовани. Всяко чудовище нанася поражения по противниково чудовище, равни на атаката му. Чудовищата се активират автоматично по точно определен ред: първо горната лента, започвайки от най-отдалеченото чудовище и продължавайки с тези по-близо до моста, следва долната лента по същия начин.

Когато чудовище понесе поражения равни или по-големи от точките му живот, то бива унищожено. Върнете го в ръката на съответния играч, поставяйки го най-вдясно.

След това преместете всички чудовища в тази лента към картата „Мост“, за да запълните получилата се дупка. Чудовищата възстановяват точките си живот в края на хода.

По време на нападение всяко чудовище атакува най-близкото противниково чудовище в същата лента. Ако няма противниково чудовище, което да бъде атакувано, пораженията се понасят директно от бастиона/укреплението на опонента.

Когато играч получава поражения директно по бастиона или укреплението си, той премества картата със съответния брой места надясно в ръката си.

Когато бастионът достигне до най-дясната позиция в ръката ви, той бива унищожен: завъртете го откъм страната „Укрепление“ и го върнете най-вляво в ръката си. Пораженията в повече по бастиона не се прехвърлят на укреплението. Когато картата „Укрепление“ достигне до най-дясната позиция на ръката ви, губите играта.

Край на играта

Играта приключва веднага щом картата „Укрепление“ на един от играчите достигне до най-дясната част на ръката му. Неговият противник печели играта.

Справочник

Веднъж поставени в игралната зона чудовищата остават там, докато не бъдат унищожени.

Може да играете карти „Заклинание“ по време на хода си както във фаза „Призоваване“, така и във фаза „Нападение“. Заклинанието може да бъде насочено към кое да е чудовище. Ефектът на заклинанието влиза в сила веднага щом е изиграна картата му. След това връщате картата най-вдясно в ръката си.

Специални умения

Следните символи изобразяват специалните умения, които някои от чудовищата притежават. Тези умения са в сила само когато чудовището е в игра.

Бараж : Нанася поражения по нападнатото чудовище И чудовището на същата позиция в съседната лента.

Пронизване : Нанася поражения по нападнатото чудовище И чудовището след него в същата лента (не засяга „Бастион/Укрепление“).

Ярост : Може да напада противникови чудовища в същия ход, в който е призовано (но не и „Бастион/Укрепление“).

Закрила : Намалява понесените поражения до 0 от първото нападение всеки ход.

Неразрушим : Не понася поражения и не се влияе от ефектите на картите „Заклинание“

Кръвожаден : Всеки път, когато това чудовище нападне и унищожи противниково чудовище, то атакува отново.

Спринт : Всеки път, когато това чудовище атакува, придвижи го напред по лентата така, че да се озове непосредствено до моста. То нанася допълнително поражения равни на броя на чудовищата, през които е преминало по пътя си.

Аура : Съседното чудовище се повлиява от това специално умение.

Соло режим – правила за бърза игра

Тези правила ти дават възможност да играеш Clash of Decks сам, без значение дали ще избереш бърза игра или по твои предпочитания. Следвай всички правила на базовата игра. Ако попаднеш на несъответствие, винаги се придържай към допълнителните правила за соло режима. ИИ означава изкуствен интелект – това е противникът, срещу когото ще се изправиш в този режим.

Подготовка:

Вземи карта „Бастион/Укрепление“. Постави две карти „Мост“ в средата на игралната зона.

Размеси 32 карти в тесте за теглене и обърни най-горните 4.

Избери една от тях. ИИ получава останалите 3. Повтаряй това, докато събереш 8 карти, а ИИ се сдобие с 24.

Размеси 8-те си карти и постави картата „Бастион“ най-ляво в ръката си.

Размеси 24-те карти на ИИ, за да оформиш тесте с лицето надолу. Сложи карта „Бастион“ най-отдолу. Ти започваш играта. През първия си ход разполагаш с 6 мана.

Как се играе

Твоят ход протича по стандартните правила. След това е ред на ИИ.

Фаза 1 – Възстановяване на мана:

Маната, която получава ИИ се калкулира по следния начин – базово количество + допълнително количество. За бърза игра базовото количество е 6, като получава и +1 мана за всяко чудовище, което ти имаш в игра.

Фаза 2 – Призоваване:

Обърни най-горната карта от тестето на ИИ и я постави във владението на ИИ, в горната лента, след чудовищата, които са вече в игра.

Ако общата цена на призованите този ход чудовища не е равна или по-голяма от маната на ИИ, обърни още една карта от тестето на ИИ. Постави я във владението на ИИ, в долната лента, след чудовищата, които са вече в игра.

Продължавай да играеш така карти, редувайки горната и долната лента, докато общата цена на изиграните от ИИ карти не стане равна или по-голяма от маната му.

Ако обърната карта е заклинание, ИИ я играе срещу най-близкото до моста противниково чудовище в съответната лента. Ако няма валидна цел, заклинанието няма ефект и отива в купчината с изчистени карти на ИИ. ИИ не изразходва от маната си, когато заклинание няма ефект. Купчината с изчистени карти на ИИ се намира до тестето му и се състои от унищожените чудовища и използваните заклинания.

Фаза 3 – Нападение:

Когато ИИ изиграе заклинание или негово чудовище е унищожено, постави съответната карта в купчината с изчистени карти на ИИ. Когато твои чудовища нападат ИИ директно, премести толкова карти от тестето му в купчината с изчистени карти с лицето нагоре, колкото поражения е понесъл ИИ.

Когато тестето на ИИ се изчерпи и картата „Бастион“ се разкрие, обърни я откъм страната „Укрепление“. След това размеси всички изчистени карти и постави новото тесте върху картата „Укрепление“.

Край на играта и условие за победа

Играта приключва, когато настъпи една от следните две ситуации:

Ако картата ти „Укрепление“ достигне до най-дясната част на ръката ти, ИИ незабавно печели играта, ти губиш.

Ако тестето на ИИ се изчерпи и неговата карта „Укрепление“ се разкрие, ИИ изиграва още един последен ход. Ако оцелееш, печелиш играта.

Соло режим – лични предпочитания

Направи прецизна настройка на нивото на трудност на ИИ и се опитай да достигнеш 5-то ниво! Препоръчваме ти първо да се упражниш с няколко бързи игри, за да свикнеш с правилата и особеностите на соло режима.

1/ След драфта избери ниво на трудност:

Лесно: 1 точка трудност

Средно: 2 точки трудност

Трудно: 3 точки трудност

Героично: 4 точки трудност

Митично: 5 точки трудност

2/ След това настройте ИИ според избраното ниво:

Определи допълнителното количество мана, което ИИ получава през фаза „Възстановяване на мана“:

+1 мана за всяко чудовище, което ти имаш в игра. (+0 точки трудност).

+2 мана за всяко чудовище, което ти имаш в игра. (+2 точки трудност).

Определи базовото количество мана, което ИИ получава през фаза „Възстановяване на мана“:

6 (+0 точки трудност)

7 (+1 точка трудност)

8 (+2 точки трудност)

9 (+3 точки трудност)

10 (+4 точки трудност)

Определи стартовия играч:

Ти (+0 точки трудност)

ИИ (+1 точка трудност)

Определи издържливостта на ИИ:

ИИ няма карта „Бастион“, а започва играта само с „Укрепление“ (-1 точка трудност)

С „Бастион“ (+0 точки трудност)

Определи устойчивостта на ИИ:

Директните ти нападения по ИИ нанасят толкова поражения, колкото е атаката на чудовищата ти (+0 точки трудност)

Пораженията, които нанасяш директно по ИИ са намалени с 1 (+2 точки трудност)

Определи уникално специално умение, което всички чудовища на ИИ притежават:

Никакво (+0 точки трудност)

Бараж (+1 точка трудност)

Пронизване (+1 точка трудност)

Ярост (+1 точка трудност)

Закрила (+1 точка трудност)

Кръвожаден (+1 точка трудност)

1/ Играта започва!

Имаш въпроси или предложения, свързани с правилата? Свържи се с нас на : info@grammesedition.fr

FAQ – General

Мога ли да играя Clash of Decks само с един стартов пакет? Нужно ви е само едно копие на стартовия пакет, за да играете соло режим или дуел („Драфт“ формат). За да играете в режим дуел (конструиран формат), всеки играч трябва да разполага с копие на стартовия пакет.

Ако чудовището, намиращо се най-близо до моста, бъде унищожено, трябва ли да преместя всички останали чудовища веднага или остават така до края на хода? Когато чудовище е унищожено (и върнато в най-дясния край на ръката на играча), всички останали чудовища веднага се местят към моста, за да запълнят празното място.

Възможно ли е нито едно чудовище да не бъде призовано във фаза „Призоваване“? Да, възможно е, по избор на играча или в следствие на недостиг на мана.

Мога ли да изиграя всички карти от ръката си (с изключение на „Бастион/Укрепление“)? Не, трябва да запазиш поне още една. Ако единствената карта в ръката ти е „Бастион/Укрепление“, значи тя е най-дясната, следователно губиш играта.

Тъй като мога да играя само 4-те най-леви карти в ръката си (като не броим „Бастион/Укрепление“), това ли са всички карти, които изобщо мога да играя през цялата фаза „Призоваване“, или, след като изиграя карта, имам достъп до следващата? По време на на фаза „Призоваване“, когато изиграеш карта от ръката си, 5-тата най-лява карта веднага става 4-та най-лява, така че можеш да я изиграеш още в същата фаза или през следващ ход.

Може ли карта, която влиза в игра да се изиграе между други две изиграни карти в същата лента? Не, когато карта се играе в лента, тя трябва да се постави след всички карти, най-далеч от моста.

Ако атака би нанесла повече поражения върху чудовище, отколкото то има живот, мога ли да разпределя остататъчните поражения по следващото чудовище или по бастиона/укреплението? Не, остатъчните поражения се губят. Това означава, че чудовище с много малко живот може да отнесе доста солидна атака.

Когато играя карта, която се намира отляво на картата „Бастион/Укрепление“ в ръката ми, тя така, един вид, се мести наляво. Също, когато чудовище бъде унищожено, то се връща в най-дясната част на ръката ми. Това значи ли, че така се лекувам? Абсолютно!

Колкото повече чудовища имам в игра, толкова по-малко мана и живот имам? Точно така, тази система балансира силата на играчите постоянно.

Ако атака би нанесла поражения в повече по бастиона, остатъчните поражения пренасят ли се върху укреплението? Не, остатъчните поражения не се прехвърлят върху укреплението.

Кога мога да играя карта „Заклинание“? Заклинания може да се играят по време на фаза „Призоваване“ и фаза „Нападение“. Обикновено трябва да посочите чудовище като цел на заклинанието. Картата „Заклинание“ се показва при изиграване, а след това се връща в няй-дясната част на ръката на собственика си.

Може ли да изиграя едно заклинание повече от веднъж в един и същи ход? Ако имаш 5 или по-малко карти (включително „Бастион/Укрепление“), е възможно да изиграеш едно заклинание няколко пъти за един ход, стига да имаш достатъчно мана.

Важи ли същото правило за заклинанията, както е при чудовищата, че не може да нанасят поражения в същия ход, в който са изиграни? Не, ефектите на заклинанията влизат в сила веднага.

Задължителни ли са специалните умения? Да, специалните умения се активират автоматично. Ако могат да се активират, трябва да се активират.

Ако повече от едно чудовище бъде унищожено едновременно в следствие на умение като бараж или пронизване, в какъв ред се връщат картите в ръката на играча? Собственикът на картите решава в какъв ред да ги постави най-вдясно в ръката си.

FAQ – Special abilities

Ако чудовище, което има умение „Пронизване“ или „Бараж“, нападне чудовище с умение „Закрила“, активират ли се пронизването/баражът? Да, активират се. Закрилата абсорбира само пораженията, които са нанесени върху чудовището, което има това специално умение.

Ако чудовище, което има умение „Пронизване“, нападне чудовище, след което няма друго изиграно, пронизването нанася ли поражения по противниковия „Бастион/Укрепление“? Не, пронизването нанася поражения само по противниковото чудовище (никога по бастиона/укреплението).

Ако чудовище има едновременно и двете умения „Пронизване“ И „Бараж“, пронизването прилага ли се и на чудовището, което е понесло поражения от баража? Не, пронизването нанася поражения само на чудовището, което се намира в същата лента след чудовището, цел на атаката.

Ако в една от лентите няма чудовище и нападам директно противниковия „Бастион/Укрепление“, активирам ли умения като „Пронизване“ или „Бараж“? Не, уменията „Пронизване“ и „Бараж“ нанасят поражения само по чудовища, никога по „Бастион/Укрепление“.

Умението „Ярост“ позволява ли на чудовището да нападне противников „Бастион/Укрепление“ в същия ход, в който е призовано? Не, умението „Ярост“ дава възможност за мигновено нападение в същия ход само по противникови чудовища, никога по „Бастион/Укрепление“.

Може ли чудовище с умение „Неразрушим“ да бъде валидна цел на заклинание? Да. Въпреки че няма да понесе поражения или да бъде повлияно от ефекта, чудовището все още се брои за валидна цел на картата „Заклинание“.

Ако чудовище с умение „Спринт“ не се намира най-близко до картата „Мост“, то извършва ли две атаки в един ход: една – преди да се премести, след това още една, когато отново стане негов ред за активация в тази лента? Не, чудовището с умение „Спринт“ атакува само по веднъж на ход.

Докога важи бонусът в атака, получен от специалното умение „Спринт“. Този бонус е активен до края на фаза „Нападение“ през този ход.

Ако чудовище с умение „Кръвожаден“ унищожи чудовище, след което няма друго изиграно, то напада ли директно противниковия „Бастион/Укрепление“? Да, когато чудовище с умение „Кръвожаден“ унищожи последното противниково чудовище в лентата, то напада отново и негова цел става противниковия „Бастион/Укрепление“ (освен ако не е влязло в игра през същия ход и е имало възможност да нападне благодарение на умението „Ярост“).

Може ли чудовище с умение „Кръвожаден“ да нападне втори път, ако унищожи противниковия бастион? Не, умението „Кръвожаден“ се задейства само когато е унищожено чудовище. Бастионът не е чудовище.

Докога съседно чудовище ползва специално умение, дадено чрез „Аура“? Съседното чудовище ползва даденото умение, докато чудовището с „Аура“ е в игра. Веднага щом това чудовище се премести или напусне игра (върне се в ръката на собственика си), съседното чудовище губи ефекта, предоставен от умението „Аура“.

Чудовище с умение „Аура“ влияе ли се също от това специално умение? Не, самото чудовище няма това умение, то само го дава на двата потенциални свои съседа.

Categories: Non classé

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *